Sestra uväznenej aktivistky vyzvala IS, aby nezabil uneseného Chorváta

NETKY.SK • 8 August 2015, 12:02 • 2 min
Sestra uväznenej aktivistky vyzvala IS, aby nezabil uneseného Chorváta

KÁHIRA - Sestra ženy uväznenej v Egypte za údajné väzby na zakázané hnutie Moslimské bratstvo vyzvala dnes extrémistickú skupinu Islamský štát (IS), aby ponechala nažive chorvátskeho rukojemníka Tomislava Salopeka, ktorého zadržiava od júla. Informovali o tom agentúry AP a APA.

slovakia

left justify in out

Doá Tawílová, sestra uväznenej egyptskej fotografky a aktivistky Izry Tawílovej, uviedla, že jej sestra je nevinná a jej prepustenie by nemalo byť podmienené životom ďalšieho nevinného človeka.


Fundamentalisti zverejnili v stredu videozáznam, na ktorom sa vyhrážajú zabitím tohto 30-ročného muža, ak egyptské úrady do 48 hodín neprepustia "moslimské ženy". Muž na videozázname kľačí v púšti pri militantovi s nožom v ruke, vidno je aj zástavu IS. Z videa však nie je jasné, o aké väznené ženy ide.

 


Ultimátum únoscov vypršalo dnes po 17.30 SELČ. Egyptské úrady krátko predtým vydali vyhlásenie, že robia maximum pre vypátranie uneseného Chorváta. Salopek pracoval v Egypte pre tamojšiu pobočku francúzskej ropnej spoločnosti CGG Ardiseis.


Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová situáciu konzultovala so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattáhom Sísím, avšak z pochopiteľných dôvodov o obsahu telefonátu ani jedna strana neinformovala. Chorvátske úrady robia všetko pre riešenie tejto rukojemníckej drámy.


Šéfka chorvátskej diplomacie Vesna Pusičová, ktorá navštívila Káhiru vo štvrtok v spoločnosti Salopekovej manželky Nataše, tam rokovala s rezortným partnerom Sámihom Šukrím.


Islamská komunita v Chorvátsku sa tiež pripojila k výzvam na prepustenie rukojemníka. Na vplyvné miesta v Egypte vrátane tamojšieho vrchného muftího sa v uplynulých dňoch obrátil aj chorvátsky muftí Aziz Hasanovič s apelom na záchranu života uneseného Chorváta.


Otec uneseného požiadal aj francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby sa pokúsil pomôcť zachrániť jeho syna.
Experti sú však napriek angažovanosti týchto osobností skeptickí a šance na záchranu rukojemníka vnímajú - ako v podobných prípadoch z minulosti - ako veľmi limitované.


Dvojnásobný otec Tomislav Salopek je podľa dostupných informácií prvým cudzincom, ktorého 22. júla uniesli príslušníci egyptskej odnože IS s názvom Sinajská provincia.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies