Semančík: Produkcia slovenského agrosektora dlhodobo klesá a je nevyvážená

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 14:43 • 2 min
Semančík: Produkcia slovenského agrosektora dlhodobo klesá a je nevyvážená

BRATISLAVA – Produkcia slovenského agrosektora dlhodobo klesá a je nevyvážená. Uviedol to dnes v Bratislave na stretnutí lídrov slovenského poľnohospodárstva šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.

slovakia

left justify in out

"Neustále sa nám znižuje poľnohospodárska produkcia. Vidíme, že pokles za posledných dvadsať rokov je 12-%. Živočíšna výroba nám tiež neustále klesá, pokles živočíšnej produkcie je za dvadsať rokov dokonca 34-%. Naproti tomu nám rastie rastlinná výroba, ktorá za dvadsať rokov narástla o 20 %," spresnil.

 

Vážnym problémom podľa neho je to, že Slovensko má produkčný potenciál, len nedostatočne ho využíva. "Výsledkom celého tohto problému je záporné saldo zahraničného obchodu v agrokomoditách, ktoré sme za minulý rok mali na úrovni takmer 1,1 miliardy eur. V prvom štvrťroku 2016 je vývoj zahranično-obchodnej bilancie Slovenska ešte horší, pretože záporné saldo sa medziročne zvýšilo o 100 miliónov eur," upozornil predseda SPPK. Kladné saldo v agrokomoditách malo Slovensko v roku 1991.

 

Za posledných 20 rokov pre pokles agroprodukcie podľa neho výrazne poklesla zamestnanosť na vidieku a znížili sa stavy hospodárskych zvierat. "Je preto potrebné urobiť patričné kroky na to, aby sme nedovážali agrokomodity mierneho klimatického pásma, ktoré sme si vedeli v minulosti dorobiť," podčiarkol. Ďalším problémom slovenského agrosektora je podľa jeho informácií nevyváženosť produkcie. "Rastie nám rastlinná produkcia na úkor živočíšnej výroby. Je to spôsobené aj tým, že máme tretinové stavy hospodárskych zvierat v porovnaní s rokom 1990," zdôraznil.

 

"V roku 1990 sme vyprodukovali 3,6 milióna ton obilnín, v roku 2014 sa ich vyrobilo 4,7 milióna ton. V roku 1990 sme však spotrebovali na výrobu kŕmnych zmesí takmer 3 milióny ton obilnín, kým v roku 2014 len 600.000 ton. Cesta, ktorou sa uberáme, nie je teda správna, pretože sa stávame exportérmi základnej suroviny a dovážame výrobky s vyššou pridanou hodnotou," dodal šéf SPPK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies