Šefčovič: Správa EÚ o európskom hodnotení zdravia verejných financií je priaznivá pre SR

NETKY.SK • 22 Február 2017, 13:14 • 2 min
Šefčovič: Správa EÚ o európskom hodnotení zdravia verejných financií je priaznivá pre SR

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes zverejnila správu o európskom semestri pre rok 2017, ktorá predstavuje cyklus hodnotení zdravia verejných financií v členských krajinách Európskej únie (EÚ) s ohľadom na štrukturálne reformy a ponúka prognózu rozvoja do budúcnosti. Pre Slovensko je táto správa veľmi priaznivá, uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Šefčovič zdôraznil, že pri porovnávaní s inými krajinami Únie Slovensko dopadlo veľmi dobre, keď nás exekutíva EÚ zaradila medzi päť krajín, ktoré nemajú žiaden problém z hľadiska povinných charakteristík štátneho rozpočtu.

 

"Patríme medzi najlepších päť krajín, pokiaľ ide o ekonomický rast," skonštatoval Šefčovič a zopakoval, že EK pre Slovensko tento rok očakáva rast na úrovni 2,9 %, kým na budúci rok by rast mal byť ešte vyšší - 3,6 % HDP.

 

K dobrým vyhliadkam SR patrí pokles nezamestnanosti, ktorý podľa Šefčoviča našim vládam tradične spôsoboval veľké problémy. Komisia predpokladá, že v roku 2018 miera nezamestnanosti klesne pod 8-percentnú hranicu a dosiahne svoj historicky najlepší výsledok.

 

Slovenský eurokomisár zároveň zdôraznil, že správa EK obsahuje aj určité upozornenia pre Slovensko. Brusel našu krajinu vystríha pred horším demografickým trendom a starnutím obyvateľstva. Ďalšou problémovou oblasťou je dlhodobá nezamestnanosť, kde sú podľa EK odhady na úrovni 5,6 %.

 

"Ďalší z problémov, ktorý sa zvýrazňuje, je ten, ako prispôsobiť naše školstvo novým trendom v európskej a svetovej ekonomike - zatraktívniť pozíciu učiteľa, viac prispôsobiť vysoké školstvo požiadavkám trhu a poskytnúť väčší význam duálnemu vzdelávaniu," vysvetlil.

 

K "problémovým" aspektom vývoja SR podľa eurokomisie patrí aj situácia rómskej komunity, čo je priamo prepojené s dlhodobou nezamestnanosťou a slabou účasťou Rómov na programoch kontinuálneho vzdelávania. Výzvy Bruselu smerujú k snahám o znižovanie chudoby tejto skupiny a skvalitnenie sociálnych služieb a sociálneho bývania.

 

Šefčovič zároveň dodal, že správa EK o európskom semestri podnecuje členské štáty do väčších investícií v oblasti vedy a výskumu. Pripomenul, že EÚ vyčlenila cez eurofondy 2,2 miliardy eur do tejto oblasti. Ocenil, že vláda SR sa snaží podporovať startupy a oblasti dôležité pre budúcnosť Slovenska, ako je automobilový priemysel či lepšie vybavenie technických laboratórií na univerzitách.

 

Dnešná správa bude v najbližších týždňoch konzultovaná s jednotlivými krajinami, rokovať budú o nej ministri financií EÚ a výsledkom budú špecifické odporúčania pre členské štáty, ktoré EK predstaví v máji. Šefčovič spresnil, že tieto odporúčania možno vnímať ako ukazovateľ toho, ako sa jednotlivé krajiny vyrovnávajú so závermi európskeho semestra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies