Šéf zásahového tímu: Medvede netúžia po stretoch s ľuďmi. Niektoré však svoje správanie už nezmenia

NETKY.SK • 19 Jún 2022, 10:0 • 2 min
Šéf zásahového tímu: Medvede netúžia po stretoch s ľuďmi. Niektoré však svoje správanie už nezmenia

BRATISLAVA – V ostatnom čase opäť rozvírili spoločenskú i politickú hladinu medvede a ich strety s človekom. Pribúdajú tak ďalšie kapitoly do nekonečného príbehu, v ktorom stojí na začiatku otázka: Ako tento problém vyriešiť?

slovakia

left justify in out

Netky sa o tom porozprávali s Jaroslavom Slašťanom, ktorý vedie Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR.

 

Ozrejmil, že dôvodov, prečo sa medvede objavujú v intravilánoch obcí, je niekoľko. Napríklad v čase ruje hľadajú samice s mláďatami v blízkosti ľudí ochranu pred prípadným stretom s dominantným samcom.

 

img

 

Medvede tiež migrujú za potravinovými zdrojmi alebo sexuálnym partnerom. Práve potrava je najčastejším dôvodom výskytu medveďa v okolí obcí, kde ich lákajú včelstvá, dobytok, hydina, dozrievajúce plody alebo poľnohospodárske plodiny.

 

Slašťan ozrejmil, že aj za nárastom populácie medveďa na Slovensku je viacero faktorov. Najdôležitejším je opäť potrava.

 

„Ak má akýkoľvek živočíšny druh vhodné životné podmienky, to znamená priestor, sexuálnych partnerov a množstvo potravinových zdrojov, jeho populácia narastá, zvyšuje sa natalita samíc, ktoré rodia viac mláďat, lebo ich vďaka všade dostupnej potrave vedia uživiť. Preto dnes samice medveďa bežne mávajú tri až štyri mláďatá,“ vysvetlil.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár sa vyjadril, kto nesie priamu politickú zodpovednosť za stav s medveďmi

 

Poukazuje na to, že vyšší výskyt útokov súvisí aj s tým, že ľudia trávia v prírode čoraz viac času, pozorujeme viac lesohospodárskej činnosti a degradácie prirodzených biotopov našej najväčšej šelmy.

 

(Ne) problémové jedince 

 

Jeho zásahový tím bude naďalej pokračovať v odstraňovaní problémových jedincov, a to v spolupráci s partnermi a dobrovoľníkmi. „Je dôležité identifikovať problémové jedince a prioritne odstraňovať tieto, pretože znamenajú hrozbu pre ľudí a ich majetok. Je mnoho medveďov, ktoré sa nikdy zo svojho prostredia nepriblížili k ľuďom a živia sa prirodzenou potravou.“

 

img

 

Označil sa nezmyselné odstrániť medvede, ktoré nikdy nespôsobili žiadne problémy. „Potrebná je ale regulácia medveďov, ktorých blízkosť pri ľudských sídlach sa stáva rizikom pre obyvateľov. Medveď, ktorý sa naučí vnikať k ľuďom a získavať potravu z ich záhrad a hospodárstiev, už túto zmenu svojho správania nezmení.“

 

Aj legislatíva Európskej únie zaradila medveďa hnedého medzi prísne chránené živočíšne druhy. Pri predvstupových rokovaniach do Európskej únie nikto pri tomto druhu nepožadoval zo strany Slovenska regulačný odlov, ako to bolo napríklad u vlka. Preto nie je možné uplatniť voči medveďovi regulačný lov.

 

Čo teda môžeme robiť?

 

Šéf tímu radí, aby si ľudia žijúci v oblastiach výskytu medveďa zabezpečili odpadové nádoby, svoj majetok, chránili si chovy pastierskymi psami a včelstvá či ovocné sady elektrickými ohradníkmi. „Bolo by nezmyselné, aby sme kvôli medveďom a ich návštevám ľudských sídiel prestali pestovať ovocie a zeleninu, chovať včely či domáce zvieratá,“ dodal.

 

Priznáva, že v niektorých oblastiach sa občasným náhodným stretnutiam vyvarujeme len ťažko. V rámci prevencie je však vhodné vyhýbať sa húštinám a mladinám či miestam, kde by mohol mať brloh – skalným previsom, vývratom stromov a podobne. Do prírody je najlepšie chodiť v dennom čase, teda nie príliš skoro ráno alebo neskoro večer.

 

img

 

„Keď už sa priamemu stretu s medveďom skutočne vyhnúť nemožno, odporúčam zachovať pokoj a pomalé zväčšovanie vzdialenosti od medveďa. Neodporúčam obracať sa medveďovi chrbtom, ani utekať, medveď beží rýchlejšie ako človek. Medvede netúžia po stretoch s ľuďmi, podobne ako človek netúži po stretoch s nimi.“

 

Pre medveďa predstavuje stret s človekom veľký stres a preto sa bráni. „Človek pre medveďa nepredstavuje potravu. Ide o to, aby sme medveďa pri stretnutí presvedčili, že nie sme hrozbou pre neho a jeho mláďatá. Ak to medveď pochopí a má dostatok času a priestor, aby sa vzdialil, tak sa nestane nič a k útoku nedôjde.“

 

K téme: Horského záchranára nezranila medvedica! Ako to bolo?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona