Cvičenie posilní celú nervovú sústavu od základov. Šport už dávno nie je len o estetike tela

NETKY.SK • 9 Január 2024, 20:19 • 2 min
Cvičenie posilní celú nervovú sústavu od základov. Šport už dávno nie je len o estetike tela

Šport pomáha zlepšovať fyzický vzhľad, čo sa odráža na sebaúcte a sebaistote. Je spôsobom, ako si vybudovať pozitívny obraz o sebe a cítiť sa hrdí na svoje úspechy.

slovakia

left justify in out

Šport je nielen dobrý pre naše telo, ale aj pre našu dušu. Mnohé štúdie ukázali, že pravidelné cvičenie má pozitívny vplyv na našu náladu, sebavedomie, pamäť, stres, úzkosť a depresiu. Ako teda šport prispieva k našej psychickej pohode?

Endorfíny: šport uvoľňuje hormóny šťastia

Endorfíny sú chemické látky, ktoré sa uvoľňujú v mozgu počas fyzickej aktivity. Majú analgetický a euforický účinok, čo znamená, že znižujú bolesť a zvyšujú pocity šťastia. Endorfíny nám pomáhajú prekonať negatívne emócie, ako sú smútok, strach, hnev alebo frustrácia. Šport je teda prirodzeným a zdravým spôsobom, ako si zlepšiť náladu a cítiť sa dobre.

Niektoré typy športu, ako sú beh, plávanie, cyklistika, tanec alebo aerobik, sú obzvlášť účinné pri uvoľňovaní endorfínov, pretože zvyšujú našu srdcovú frekvenciu a dýchaciu kapacitu. Nie je však potrebné sa vyčerpávať, aby sme pocítili tento efekt. Už aj mierna a pravidelná fyzická aktivita, ako je chôdza, záhradníctvo, domáce práce alebo hranie so psom, môže zvýšiť našu hladinu endorfínov a zlepšiť našu náladu.

Znovunájdené sebavedomie

Sebavedomie je dôležitý aspekt našej psychiky, ktorý ovplyvňuje, ako sa vnímame, hodnotíme a rešpektujeme sami seba. Šport nám pomáha zvyšovať sebavedomie tým, že nám poskytuje možnosť stanovovať si ciele, dosahovať ich, vidieť svoj pokrok a porovnávať sa s ostatnými.

Šport nám tiež pomáha zlepšovať náš fyzický vzhľad, čo sa odráža na našej sebaúcte a sebaistote. Šport je teda spôsobom, ako si vybudovať pozitívny obraz o sebe a cítiť sa hrdí na svoje úspechy. Umožňuje rozvíjať naše schopnosti, zručnosti a talenty, ktoré nás robia jedinečnými a cennými.

Či už ide o individuálny alebo kolektívny šport, môžeme sa naučiť nové veci, zlepšiť sa v tom, čo už vieme, alebo zdieľať naše skúsenosti a rady s ostatnými. Šport nám tiež poskytuje príležitosť spoznať nových ľudí, nadviazať priateľstvá, spolupracovať, súťažiť a podporovať sa navzájom. Šport je teda spôsobom, ako si zvýšiť naše sociálne a emocionálne kompetencie, ktoré sú dôležité pre naše sebavedomie.

Pamäť a koncentrácia

Pamäť a koncentrácia sú dve kognitívne funkcie, ktoré sú nevyhnutné pre naše učenie, prácu a každodenné aktivity. Šport nám pomáha zlepšovať tieto funkcie tým, že zvyšuje prietok krvi a kyslíka do mozgu, stimuluje tvorbu nových nervových buniek a spojení, a podporuje neuroplasticitu, teda schopnosť mozgu prispôsobovať sa a meniť sa v reakcii na nové skúsenosti.

Šport je teda spôsobom, ako si udržať mozog v dobrej kondícii a zlepšiť našu mentálnu výkonnosť. Niektoré typy športu, ako sú šach, golf, tenis, futbal alebo basketbal, sú obzvlášť prospešné pre našu pamäť a koncentráciu, pretože vyžadujú strategické myslenie, rýchle rozhodovanie, koordináciu, pozornosť a pamätanie si pravidiel, skóre a pohybov.

Tieto športy nám pomáhajú trénovať naše kognitívne schopnosti, ktoré potom môžeme využiť v iných oblastiach nášho života, ako sú škola, práca alebo osobné projekty. Šport je teda spôsobom, ako si rozšíriť naše vedomosti, zručnosti a záujmy.

Stres, úzkosť a depresia

Stres, úzkosť a depresia sú tri najčastejšie duševné problémy, ktoré postihujú mnohých ľudí v dnešnej dobe. Šport nám pomáha bojovať proti týmto problémom tým, že znižuje hladinu kortizolu, hormónu stresu, a zvyšuje hladinu serotonínu, neurotransmitera, ktorý ovplyvňuje našu náladu, spánok, chuť do jedla a sexuálnu túžbu.

Šport nám tiež pomáha odviesť pozornosť od našich starostí, problémov a negatívnych myšlienok, a poskytuje nám pocit kontroly, relaxácie a pohody. Šport je teda spôsobom, ako si uľaviť od napätia, obáv a smútku, a cítiť sa spokojnejšie a šťastnejšie.

Niektoré typy športu, ako sú joga, pilates, tai-chi, meditácia alebo dychové cvičenia, sú obzvlášť vhodné pre zmiernenie stresu, úzkosti a depresie, pretože zameriavajú našu pozornosť na naše telo, dych a pocity, a pomáhajú nám dosiahnuť stav harmónie, rovnováhy a pokoja. Tieto športy nám pomáhajú zvýšiť našu sebaúctu, sebaprijatie a sebalásku, ktoré sú kľúčové pre našu duševnú pohodu.

 

Zdravotné benefity

Šport zlepšuje našu pokožku. Pravidelným cvičením zvyšujeme prútok krvi, čo dodáva našej pokožke kyslík a živiny, ktoré zlepšujú jej zdravie a vzhľad. Šport tiež pomáha odstraňovať škodlivé látky z pokožky prostredníctvom potu.

Posilňuje naše kosti a kĺby. Fyzická aktivita stimuluje tvorbu kostnej hmoty a zabraňuje osteoporóze, čo je ochorenie, ktoré spôsobuje krehkosť a zlomeniny kostí. Šport tiež zlepšuje pohyblivosť a pružnosť našich kĺbov a znižuje riziko artritídy.

Zlepšuje našu reprodukčnú schopnosť. Šport má priaznivý vplyv na naše hormóny, ktoré ovplyvňujú našu plodnosť, libido a sexuálnu funkciu. Šport tiež zvyšuje našu sebaúctu, sebavedomie a atraktivitu, čo prispieva k našej sexuálnej spokojnosti.

Zlepšuje naše dýchanie. Pri športe sa zvyšuje naša dýchacia kapacita a efektivita, čo znamená, že dokážeme dýchať hlbšie a dlhšie. To nám pomáha zásobovať naše telo dostatočným množstvom kyslíka, ktorý je nevyhnutný pre všetky naše bunky a orgány. Šport tiež posilňuje naše dýchacie svaly a znižuje riziko astmy a iných respiračných ochorení.

Šport zlepšuje našu imunitu. Šport podporuje našu obranyschopnosť tým, že zvyšuje počet a aktivitu našich bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám a chorobám. Šport tiež znižuje zápal v našom tele, ktorý je spojený s mnohými zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby, cukrovka, rakovina a obezita.

Zdroje:

www.activenorfolk.org/2021/05/mental-benefits-of-sport/

www.cdc.gov/physicalactivity/basics/pa-health/index.htm

www.nhs.uk/live-well/exercise/exercise-health-benefits/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: SNS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies