Amazonskému pralesu hrozí neodvratný zánik. Vedci už vedia, kedy oň definitívne prídeme

NETKY.SK • 13 Január 2021, 9:38 • 2 min
Amazonskému pralesu hrozí neodvratný zánik. Vedci už vedia, kedy oň definitívne prídeme

Amazonský prales, ktorý označujeme aj ako “pľúca planéty“, je dlhé roky v ohrození. Negatívne sa ho nedotýka iba globálne otepľovanie, ale aj skaza vo forme ľudských zásahov. Masívne vyklčovanie pralesa pokračuje, čím sa zmenšuje aj životný priestor jedinečných ekosystémov. Ak sa niečo nezmení, o Amazonsky prales definitívne prídeme.

slovakia

left justify in out

Vedci prišli v novej štúdii k záveru, že Amazonský prales sa blíži k akémusi "bodu zlomu“, kedy stratí schopnosť sa prirodzene obnovovať. Dôvodom je devastačné správanie ľudí a nadmerná ťažba dreva v pralese.

 

Hrozí, že Amazonsky prales vyschne do roku 2064

Ako uviedol profesor Robert Toovey Walker, ak bude odlesňovanie pokračovať v doterajšom tempe, prales sa vydrží sám obnovovať maximálne do roku 2064.

 

Keďže dôjde k zmene ekosystému, vlhké prostredie Amazonského pralesa sa zmení na tropickú savanu. Čo bude mať obrovský dopad na celú planétu, pretože práve prales očisťuje ovzdušie od škodlivých látok, produkuje kyslíkredukuje uhlíkové plyny v ovzduší.

 

img

 

Ako podotkol profesor Walker z Floridskej univerzity, odvrátiť najhorší scenár by mohlo miestne obyvateľstvo, ktoré je závislé od rieky Amazonprístupu k vode.

 

Prečítajte si tiež: Odlesňovanie amazonského pralesa pokračovalo v máji rekordným tempom

 

Vlhké prostredie sa zmení na tropickú savanu

„Tieto obavy, ktoré stúpli po požiaroch v Amazónii v lete roku 2019, nás prinútili pozrieť sa aj na regionálne klimatické zmeny v danej oblasti, schopné vyvolať “bod zlomu“ postupne meniace vlhký dažďový prales na tropickú savanu,“ uvádzajú vedci v štúdii.

 

„K týmto zmenám môže dôjsť rôznymi spôsobmi, ale pravdepodobne pôjde o kombináciu priemerného ročného úhrnu zrážok a dĺžky obdobia sucha,“ konštatujú výskumníci.

 

img

 

„Medzi najväčšie obavy patrí zintenzívňovanie úmrtnosti stromov kvôli suchu, ale takisto aj ťažba dreva spojená s odlesňovaním a požiare,“ povedal Walker.

 

„Je nepravdepodobné, že Amazonský prales zostane navždy odolný voči zmenám v regionálnej klíme,“ podotkol profesor. 

 

Najnovšia štúdia, ktorá predpovedá zmenu Amazonského pralesa, je doposiaľ najkonkrétnejším časovým údajom, s ktorým prišli výskumníci.

 

„Predstavte si ekosystém pralesa ako pumpu. Čerpá vlhkosť, ktorá podporuje dažde v oblasti. Ak budeme pokračovať v ničení pralesa, nebude čo čerpať, zníži sa úhrn zrážok a nakoniec sa pumpa rozbije,“ vysvetľuje Walker princíp na akom fungujú “pľúca planéty“.

 

img

 

Ako ďalej uviedol profesor, strávil dlhé hodiny tým, že sa rozprával s miestnymi farmármi a drevorubačmi, ktorí žijú v okolí pralesa. Tí tvrdia, že za masívne odlesňovanie môže chudobaneefektívne narábanie s finančnými zdrojmi zo strany vlády.  

 

Súvisiaci článok: Brazílsky prezident chce privatizovať pôdu v pralese

 

„Viete, ľudí, ktorí tu žijú, príliš nezaujíma biodiverzita či príroda, keď sa musia strachovať o to, či budú mať zajtra čo jesť,“ uzatvára Walker.

 

Vláda odmieta pomoc

K ochrane pralesa zároveň nepomáha ani rétorika súčasného brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý permanentne ignoruje odporúčania vedcov a celosvetový apel na zvýšenie jeho ochrany.

 

Ešte v priebehu augusta Bolsonaro odmietol 22 miliónov amerických dolárov, ktoré mu na summite G7 núkal francúzsky prezident Emmanuel Macron na záchranu Amazonskeho pralesa.

 

„Macron nedokáže zabrániť ani len predvídateľnému ohňu v kostole, ktorý je svetovým kultúrnym dedičstvom. Čo chce učiť našu krajinu? Brazília je demokratická, slobodná zem, ktorá nikdy nepodporovala koloniálne a imperiálne správanie, a to je možno cieľom Francúza Macrona,“ okomentoval snahu francúzskeho prezidenta Bolsonarov poradca Onyx Lorenzoni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona