Šéf WHO verí, že USA zmenia svoje rozhodnutie o pozastavených platbách

NETKY.SK • 23 Apríl 2020, 07:06 • 2 min
Šéf WHO verí, že USA zmenia svoje rozhodnutie o pozastavených platbách

ŽENEVA - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dúfa, že americký prezident Donald Trump prehodnotí svoje rozhodnutie pozastaviť financovanie tejto organizácie zo strany USA. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Verím, že zmrazenie platieb prehodnotia, a že USA budú opäť podporovať prácu WHO a zachraňovať ľudské životy," poznamenal šéf WHO.

 

"Dúfam, že to považujú za dôležitú investíciu, ktorá neznamená len pomoc iným, ale aj pomoc pre USA," dodal.

 

Podľa Tedrosa niektoré časti Afriky a Latinskej Ameriky, v ktorých je pandémia iba v počiatočných fázach, vykazujú "znepokojujúce vzostupné trendy".

 

"V mnohých krajinách je pandémia iba v skorých fázach a niektoré krajiny, ktoré boli postihnuté medzi prvými, registrujú opätovný nárast prípadov nákazy," vysvetlil Tedros.

 

"Nedajte sa zmiasť: máme pred sebou ešte dlhú cestu. Tento vírus tu bude s nami dlho," varoval.

 

 

Poznamenal však, že sa zdá, že epidémia sa v západnej Európe stabilizovala alebo je dokonca na ústupe.

 

Trump minulý týždeň kritizoval WHO za to, ako zvláda boj s pandémiou a rozhodol prestať organizácii posielať príspevky, pretože podľa neho "neplnila svoje základné povinnosti a musí byť braná na zodpovednosť".

 

Uviedol, že WHO šírila o víruse "dezinformácie". Skutočnosť, že táto organizácia dôverovala údajom čínskych úradov, podľa amerického prezidenta pravdepodobne prispela k až 20-násobnému nárastu globálneho počtu prípadov.

 

Predstavitelia WHO Trumpove obvinenia odmietli. Tedros prisľúbil, že organizácia a jej členské štáty budú neskôr môcť analyzovať všetky kroky WHO v priebehu pandémie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies