Slováci môžu po brexite požiadať o trvalý pobyt v Británii, stačí urobiť toto

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 07:16 • 2 min
Slováci môžu po brexite požiadať o trvalý pobyt v Británii, stačí urobiť toto

BRATISLAVA - Ak sa Slováci nachádzali pracovne alebo z dôvodu štúdia na území Spojeného Kráľovstva pred dňom brexitu, majú právo požiadať o trvalý pobyt v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mnohí Slováci žijúci vo Veľkej Británii sa obávajú toho, čo nastane po brexite, najmä ak dôjde k brexitu bez dohody. Situáciu im však môže zjednodušiť získanie trvalého pobytu v krajine.

 

img

 

Trvalý pobyt môžu získať slovenskí občania, ktorí sa v Británii nachádzali už pred brexitom, či už kvôli štúdiu alebo práci. Ich povinnosťou je zapísať sa online v tzv. Pobytovej schéme pre občanov EÚ.

 

Takto si Slováci budú môcť zaregistrovať svoj trvalý pobyt, pričom je jedno, či Británia z EÚ vystúpi s dohodou alebo bez nej. "Jediný rozdiel medzi scenárom brexitu s dohodou a bez dohody je v dátume konca registrácie do Pobytovej schémy. Ak nastane brexit s dohodou, registrácia bude pre občanov prístupná do 30. júna 2021," v opačnom prípade sa bude treba registrovať do 31. decembra 2020, píše slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

 

img

 

K registrácii je potrebný cestovný pas, dôkaz o legálnom pobyte v Spojenom kráľovstve, výpis z registra trestov v Spojenom kráľovstve a kópie všetkých dokumentov podávaných cez online systém.

 

K brexitu by malo oficiálne dôjsť 31. októbra tohto roka, v prípade, že krajina prijme dohodu, môže sa tak stať aj skôr.

 

Dobrú správu máme pre ľudí, ktorí sa v Británii nachádzajú už viac ako 5 rokov. Tí majú totiž získanie trvalého pobytu pri splnení vyššie uvedených podmienok isté. Tí, ktorí sa tu nachádzajú kratšie zatiaľ získajú status pred získaním pobytu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies