Slováci môžu po brexite požiadať o trvalý pobyt v Británii, stačí urobiť toto

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 7:16 • 2 min
Slováci môžu po brexite požiadať o trvalý pobyt v Británii, stačí urobiť toto

BRATISLAVA - Ak sa Slováci nachádzali pracovne alebo z dôvodu štúdia na území Spojeného Kráľovstva pred dňom brexitu, majú právo požiadať o trvalý pobyt v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mnohí Slováci žijúci vo Veľkej Británii sa obávajú toho, čo nastane po brexite, najmä ak dôjde k brexitu bez dohody. Situáciu im však môže zjednodušiť získanie trvalého pobytu v krajine.

 

img

 

Trvalý pobyt môžu získať slovenskí občania, ktorí sa v Británii nachádzali už pred brexitom, či už kvôli štúdiu alebo práci. Ich povinnosťou je zapísať sa online v tzv. Pobytovej schéme pre občanov EÚ.

 

Takto si Slováci budú môcť zaregistrovať svoj trvalý pobyt, pričom je jedno, či Británia z EÚ vystúpi s dohodou alebo bez nej. "Jediný rozdiel medzi scenárom brexitu s dohodou a bez dohody je v dátume konca registrácie do Pobytovej schémy. Ak nastane brexit s dohodou, registrácia bude pre občanov prístupná do 30. júna 2021," v opačnom prípade sa bude treba registrovať do 31. decembra 2020, píše slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

 

img

 

K registrácii je potrebný cestovný pas, dôkaz o legálnom pobyte v Spojenom kráľovstve, výpis z registra trestov v Spojenom kráľovstve a kópie všetkých dokumentov podávaných cez online systém.

 

K brexitu by malo oficiálne dôjsť 31. októbra tohto roka, v prípade, že krajina prijme dohodu, môže sa tak stať aj skôr.

 

Dobrú správu máme pre ľudí, ktorí sa v Británii nachádzajú už viac ako 5 rokov. Tí majú totiž získanie trvalého pobytu pri splnení vyššie uvedených podmienok isté. Tí, ktorí sa tu nachádzajú kratšie zatiaľ získajú status pred získaním pobytu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona