Šéf Svetového programu pre výživu varuje pred novou migračnou krízou v Európe

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 09:22 • 2 min
Šéf Svetového programu pre výživu varuje pred novou migračnou krízou v Európe

CANBERRA - Kolaps samozvaného kalifátu Islamského štátu (IS) v Sýrii a v Iraku viedol k tomu, že extrémisti regrutujú do svojich radov čoraz viac ľudí v subsaharskej Afrike.

slovakia

left justify in out

To môže vyvolať novú európsku migračnú krízu, vyhlásil v pondelok šéf Svetového programu pre výživu (WFP) David Beasley.

 

Uviedol, že mnohí militanti, ktorí unikli zo Sýrie, skončili v oblasti Sahelu - polovyprahnutom území tiahnucom sa z východu na západ Afriky. Žije v ňom 500 miliónov ľudí.

 

Militanti z IS spolupracujú s ostatnými extrémistickými skupinami vrátane al-Káidy, aš-Šabábu a Boko Haram, aby v Sahele spôsobili problémy, konštatoval Beasley.

 

Varoval európskych lídrov, že môžu čeliť oveľa väčšej migračnej kríze zo Sahelu než zo sýrskeho konfliktu, ak nepomôžu pri zabezpečovaní potravín a stability pre tento región. Podľa Beasleyho tam extrémisti využívajú jedlo ako nástroj pri nábore nových členov, čo môže viesť k destabilizácii a masovej migrácii do Európy.

 

"Jedna matka po druhej vám povie, že 'môj manžel nechcel vstúpiť do IS alebo al-Káidy, ale nemali sme jedlo a keď nekŕmite dva týždne svoje malé dievčatko alebo chlapčeka a alternatívou je vstup do IS, tak vstúpite'," povedal.

 

Sahel, ktorá zahŕňa Burkinu Faso, Čad, Niger, Mali a Mauritániu, je citlivý na suchá a povodne a neustále čelí potravinovej neistote.

 

WFP chce pre tento región zabezpečiť stabilitu, hospodársky rast a udržateľný rozvoj, ako aj potraviny, dodal Beasley, ktorý je v Austrálii na rokovaniach s tamojšou vládou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies