Šéf iránskej diplomacie zverejnil 15 požiadaviek na zlepšenie vzťahov s USA

NETKY.SK • 21 Jún 2018, 13:10 • 2 min
Šéf iránskej diplomacie zverejnil 15 požiadaviek na zlepšenie vzťahov s USA

TEHERÁN - Irán zverejnil vo štvrtok zoznam 15 požiadaviek na zlepšenie vzťahov so Spojenými štátmi. Je medzi nimi aj návrat USA k jadrovej dohode z roku 2015, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tento krok Teheránu je reakciou na podobný zoznam požiadaviek, ktoré minulý mesiac ohlásil Washington. Iránsky minister zahraničných vecí Muhammad Džavád Zaríf v článku, ktorý podľa agentúry Mehr zverejnili viaceré iránske médiá, okrem iného vyzval USA, aby prestali poskytovať zbrane "votrelcom v Jemene", čo sa vzťahuje na Saudskú Arábiu. Apeloval tiež na Washington, aby upustil od svojho odporu voči jadrovému odzbrojeniu Izraela.

 

Zarífov článok prišiel v reakcii na požiadavky, ktoré predostrel v máji americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Šéf americkej diplomacie vtedy vyzval na celkovú zmenu vo vojenskej a regionálnej politike Iránu a pohrozil "najsilnejšími sankciami v histórii" v prípade, že Teherán odmietne. Spojené štáty ešte začiatkom toho istého mesiaca odstúpili od kľúčovej jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými veľmocami, pripomína AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies