Šéf diplomacie Blanár: Slovensko čaká v UNESCO významný rok

NETKY.SK • 7 Február 2024, 10:10 • 2 min
Šéf diplomacie Blanár: Slovensko čaká v UNESCO významný rok

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky včera (6. februára 2024) prerokovala materiál Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o výsledkoch 42. zasadnutia Generálnej konferencie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktoré sa uskutočnilo koncom minulého roka v Paríži. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár predložil informáciu o výsledkoch zasadnutia, ktorými bolo aj zvolenie Slovenska do Výkonnej rady UNESCO na obdobie rokov 2023-2027 či zaradenie 150. výročia narodenia slovenského dramatika a básnika Jozefa Gregora Tajovského do medzinárodného Zoznamu výročí UNESCO na roky 2024-2025.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika získala spolu s ďalšími 57 členskými krajinami zvolenými do Výkonnej rady UNESCO pozíciu v jednom z hlavných orgánov riadiacich Organizáciu Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru. Významný úspech Slovenskej republiky pripomenul na rokovaní vlády SR minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. „V súlade s Programovým vyhlásením našej vlády máme záujem aktívne presadzovať slovenské národné záujmy aj v rámci dôležitých činností v UNESCO. Vďaka zvoleniu do rozhodovacieho orgánu tejto inštitúcie má Slovensko možnosť priamo sa podieľať a pomôcť skvalitňovať rozhodovací proces v oblastiach vzdelávania, vedy a kultúry,“ zdôraznil J. Blanár s tým, že v prípade Slovenskej republiky ide už o štvrtý mandát vo Výkonnej rade UNESCO.

 

Počas 31-ročného pôsobenia v medzinárodnej organizácii OSN zastávalo Slovensko túto pozíciu v rokoch 1995-1999, 2001-2005 a 2009-2013. SR bola na novembrovom zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO zvolená rovnako za člena Medzivládnej koordinačnej rady Programu Informácie pre všetkých. Súčasne je naďalej členom dvoch ďalších podporných medzivládnych orgánov UNESCO, a to Medzivládnej rady Programu človek a biosféra a Medzivládnej rady pre bioetiku.

Slovenská republika si v roku 2024 pripomenie zároveň 150. výročie narodenia slovenského dramatika, básnika a pedagóga Jozefa Gregora Tajovského. Minister Juraj Blanár informoval členov vlády o zaradení udalosti do medzinárodného Zoznamu výročí Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru na roky 2024-2025 na základe schválenia návrhu Ministerstva kultúry SR.

 

„Jozef Gregor Tajovský sa narodil v 70. rokoch 19. storočia a tvoril v druhej vlne slovenského literárneho realizmu. Bol však i učiteľom a bol známy svojím sociálnym zmýšľaním. Vítam zaradenie tohto výročia do medzinárodnej pozornosti, je to pre Slovensko pozitívna možnosť prezentovať naše korene, históriu, slovenskú osobnosť a zároveň posilniť aj u nás doma význam nášho bohatého nehmotného kultúrneho dedičstva,“ uviedol minister Juraj Blanár a doplnil, že súčasťou osláv je tiež plán sprievodných podujatí realizovaných napríklad na pôde Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici – Literárnom a hudobnom múzeu spravujúcom rozsiahly fond venovaný Jozefovi Gregorovi Tajovskému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: eREPORT / TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies