Hekeri prišli na spôsob, ako získať jedlo v McDonald’s zadarmo

NETKY.SK • 17 Február 2020, 16:47 • 2 min
Hekeri prišli na spôsob, ako získať jedlo v McDonald’s zadarmo

Nemeckí hekeri našli spôsob, ako sa vyhnúť plateniu v obľúbenom fast-foode. Lenny Bakkalian a David Albert objavili v softvéri McDonald's dve systémové chyby, ktoré im umožnili objednať si nekonečné množstvo jedla zadarmo.

slovakia

left justify in out

Ako sa im to podarilo?

Na pokladničných blokoch nemeckého McDonald’s sa nachádza odkaz na stránku, kde nájdete prieskum týkajúci sa vašej spokojnosti so službami fast-foodu. Po vyplnení tohto prieskumu vám bude automaticky pridelený špeciálny zľavový kód, vďaka ktorému získate malý nápoj zadarmo. David Albert, softvérový developér, sa jedného dňa rozhodol preskúmať štruktúru kódu webstránky McDonald’s, pričom prišiel na zaujímavé zistenie. Všimol si, že informácie spúšťajúce server pri vydávaní nového poukazu boli vždy rovnaké. To znamenalo, že mohol zostaviť program replikujúci kód, akoby niekto vypĺňal prieskum znova a znova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa McDonald's (@mcdonalds),

 

Kreativite sa medze nekladú

Softvérový developér sa zo svojho zistenia rozhodol vyťažiť čo najviac. Po piatich hodinách bol schopný zmeniť štruktúru kódu webovej stránky tak, že namiesto neobmedzeného množstva nápojov si vedel objednať akékoľvek jedlo, a to úplne zadarmo. Skrz svoj laptop zmenil cenu svojej objednávky, za ktorú mal pôvodne platiť 17 eur, na nula eur.

 

Chybu oznámil vedeniu

Davidovim cieľom nebolo však spoločnosť s miliardovými tržbami okradnúť, ale upozorniť ju na nedostatky v ich systéme. Podľa jeho slov môžu takéto referencie napomôcť získať dobrú prácu v obore, alebo sa dostať na renomovanú univerzitu. Jeho tím kontaktoval vedenie McDonald‘s, ktoré chybu v systéme najprv ignorovalo, no po mesiaci chybu opravili.

 

img

Na fotke David (vpravo) a jeho kamaráti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona