Šéf americkej diplomacie Tillerson do Kuvajtu, chce zmierniť vyostrenú situáciu v Perzskom zálive

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 07:08 • 2 min
Šéf americkej diplomacie Tillerson do Kuvajtu, chce zmierniť vyostrenú situáciu v Perzskom zálive

KUVAJT - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson pricestoval dnes do Kuvajtu, kde bude s tamojšími činiteľmi rokovať o riešení katarskej krízy.

slovakia

left justify in out

Tillerson sa stretne s kuvajtským emirom Sabáhom Ahmadom Džábirom as-Sabáhom a svojím kuvajtským náprotivkom Muhammadom Sabáhom as-Sálimom as-Sabáhom. Kríza vypukla, keď Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili s Katarom začiatkom júna diplomatické vzťahy a dopravné spojenie ohľadom obvinení, že Dauha podporuje islamistické skupiny. Tieto krajiny tiež uvalili na Katar pozemnú, vzdušnú a námornú blokádu, informujú agentúry Reuters a DPA.

 

Katar neskôr zverejnil zoznam 13 požiadaviek, ktoré voči nemu vzniesli zmienené štáty. Požiadavky tlmočil Kataru Kuvajt, ktorý tu zohráva úlohu sprostredkovateľa. Medzi požiadavkami je zoslabenie vzťahov s Iránom ako regionálnym rivalom Saudskej Arábie, zastavenie podpory džihádistov či zatvorenie spravodajskej stanice al-Džazíra.

 

Tillerson, ktorý si v Perzskom zálive vytvoril rozsiahle kontakty ako dlhoročný manažér a šéf ropného gigantu Exxon, následne zavíta do Kataru a Saudskej Arábie. Do Kuvajtu priletel z Turecka, kde sa zúčastnil na medzinárodnej konferencii o ropnom priemysle a s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom hovoril o regionálnej bezpečnosti.

 

Rijád obviňuje Dauhu z financovania extrémistických organizácií, čo však Katar odmieta. Experti vnímajú blokádu ako pokus Saudskoarabov o pribrzdenie narastajúceho vplyvu katarskej zahraničnej politiky. Kríza postihla cestovný ruch, dovoz potravín do Kataru, vyvolala v Perzskom zálive napätie a zneistila podnikateľov.

 

V Katare sa však nachádza americká letecká základňa Udeid, najväčšie zariadenie americkej armády na Blízkom východe, z ktorej koalícia pod velením USA uskutočňuje útoky proti tzv. Islamskému štátu. Americký prezident Donald Trump vyjadril v tomto spore podporu Saudskej Arábii. Ide o najväčšiu krízu v danom regióne od vojny v roku 1991.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies