Prezidentka SR sa vyjadrila k Pamätnému dňu rómskeho holokaustu

NETKY.SK • 2 August 2019, 16:31 • 2 min
Prezidentka SR sa vyjadrila k Pamätnému dňu rómskeho holokaustu

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že snahu o bagatelizovanie nenávisti a ľudskej dôstojnosti konkrétnych skupín ľudí zažívame aj dnes. Pripomenula to pri príležitosti piatkového Pamätného dňa rómskeho holokaustu.

slovakia

left justify in out

Čaputová je názoru, že rómsky holokaust nesmie zostať zabudnutý. "Nenávisť v histórii ľudstva vždy plodila zlo a ľudské utrpenie. Tragické skúsenosti so šírením strachu a nenávisti, žiaľ, máme aj my na Slovensku. Poznať minulosť je akútnou potrebou pre prítomnosť a budúcnosť. Obzvlášť, keď sa nenávisť a podnecovanie strachu opäť stávajú politickým nástrojom tejto doby," uviedla.

 

img

 

Prezidentka poukazuje na to, že citlivosťou voči týmto javom a snahou rozširovať dobro dokážu ľudia zabrániť tomu, aby sa niečo podobné zopakovalo. "Dokážeme brániť tomu, aby sa smutná história opakovala voči ktorejkoľvek skupine ľudí v budúcnosti. Dnes pritom ani nemusíme tušiť, kto bude jej ďalším cieľom," povedala.

 

img

 

Pamätný deň rómskeho holokaustu pripomína udalosť, ktorá sa stala v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau v noci z 2. na 3. augusta 1944. V plynových komorách tam bolo zavraždených 2900 Sintov a Rómov. Podľa Zuzany Kumanovej z OZ In Minorita v rokoch 1939 - 1945 zahynulo v Európe viac ako 300 000 Rómov.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies