Ekonomická vojna Západu zlyhala, vyhlásil Putin

NETKY.SK • 8 Júl 2022, 21:04 • 2 min
Ekonomická vojna Západu zlyhala, vyhlásil Putin

MOSKVA – Sankcie proti Rusku sa zmenili na zvýšenie cien ropy na svetových trhoch a spôsobujú viac škody tým krajinám, ktoré ich ukladajú. Uviedol to v piatok prezident Vladimír Putin na stretnutí s členmi vlády, ktorého hlavná časť bola venovaná práci palivovo-energetického komplexu.

slovakia

left justify in out

Ak bude takáto politika voči Rusku pokračovať, môže to podľa neho viesť ku katastrofálnym následkom. Moskva vidí riziká a je pripravená zvýšiť dodávky energie do spriatelených krajín.

 

img

 

Agentúra TASS zozbierala hlavné vyhlásenia hlavy štátu.

 

O dôsledkoch sankcií.

 

„Pokusy Európy nahradiť ruské energetické zdroje vedú k očakávanému výsledku – zvýšeniu cien plynu na trhu a zvýšeniu nákladov na energetické zdroje pre koncových spotrebiteľov,“ povedal Putin. „Sankčné obmedzenia voči Rusku spôsobujú oveľa väčšie škody práve tým krajinám, ktoré ich zavádzajú. Ak bude politika sankcií voči Rusku pokračovať naďalej, môže to viesť k ešte závažnejším, až katastrofálnym následkom na svetovom energetickom trhu,“ dodal.

 

Podotkol, že ruské energetické spoločnosti zostávajú spoľahlivými a zodpovednými partnermi. Globálne trhy sú zároveň v dôsledku výziev Západu vzdať sa ruských energetických zdrojov, stále turbulentné. Cena ropy Brent tak v očakávaní deficitu dosiahla v polovici júna 130 dolárov za barel. V posledných dňoch sa ceny znížili o 20-30 dolárov. „Stalo sa tak na pozadí predpovedí spomalenia globálnej ekonomiky a nástupu ekonomických ťažkostí v Európe,“ uviedol.

 

img

 

Teraz sa Západ snaží prinútiť veľkých exportérov ropy, aby zvýšili objemy svojej produkcie. „Ale globálny trh s energiou je veľmi pokojný, stabilný, v skutočnosti netoleruje žiadny rozruch. Chyby, ktoré sa tu už urobili, sa nedajú opraviť za dva dni,“ podotkol Putin.

 

O prioritách.

 

Sankcie EÚ, najmä nedávne ropné embargo, neboli pre Rusko neočakávané. „Domáce firmy by mali byť na toto rozhodnutie pripravené. O perspektívach takýchto obmedzení sme už hovorili,“ uviedol prezident. „Ekonomická blesková vojna naplánovaná proti Rusku zlyhala,“ uviedol.

 

O práci priemyslu.

 

Situácia v palivovom a energetickom komplexe zostáva stabilná – a to aj napriek bezprecedentnému tlaku sankcií. Navyše dochádza k nárastu niektorých kľúčových ukazovateľov. Ťažba ropy v Rusku od začiatku roka vzrástla o 3,5 %. Čo sa týka plynu, podľa údajov za prvých päť mesiacov roka produkcia klesla, ale mierne – o 2 %. „Takáto stabilita palivovo-energetického komplexu bola dosiahnutá najmä vďaka opatreniam na podporu a rozvoj priemyslu, posilnenie technologickej nezávislosti, zvýšenie hĺbky spracovania ropy a plynu, ako aj rýchle preorientovanie exportných dodávok,“ povedal Putin.

 

https://tass.ru/ekonomika/15169723



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies