SDKÚ predstavila body, ktoré možno zaradiť do zmlúv na ochranu živnostníkov

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 12:48 • 2 min
SDKÚ predstavila body, ktoré možno zaradiť do zmlúv na ochranu živnostníkov

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS dnes predstavila dva body, ktoré možno podľa strany zaradiť do zmlúv a ochrániť tak malých živnostníkov a podnikateľov pred neplatením zo strany veľkých dodávateľov.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa strany Pavla Freša netreba na zavedenie tohto opatrenia ani meniť zákony, stačí ho len priamo zaradiť do zmlúv. SDKÚ-DS takto reaguje na situáciu, ktorá vznikla v súvislosti so stavebnou spoločnosťou Váhostav-SK. Štát podľa strany do dnešného dňa nepriniesol návrh, ktorým by sa do budúcnosti podarilo podobným kauzám zabrániť. "V SDKÚ-DS sme takýto spôsob našli a zakomponovali sme ho do súťaže, ktorú realizujeme v Bratislavskom samosprávnom kraji," priblížil Frešo na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Do zmluvy s víťazom tendra tak podľa jeho slov stačí zaradiť body, na základe ktorých sa môžu subdodávatelia v prípade neuhradenia faktúr obrátiť priamo na objednávateľa. Teda na úrad, alebo firmu s majetkovou účasťou štátu. Objednávateľ túto faktúru posúdi a ak je oprávnená, zaplatí za faktúru priamo subdodávateľovi. Následne si túto hodnotu odpočíta od sumy, ktorú pošle víťazovi tendra.

 

Zároveň v prípade, ak by zhotoviteľ diela odmietol spolupracovať a neposkytol by všetky potrebné podklady, zaplatí navyše zmluvnú pokutu vo výške 5 % z celkovej ceny diela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies