Schäuble chce sprísniť rozpočtové pravidlá v EÚ

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 11:58 • 2 min
Schäuble chce sprísniť rozpočtové pravidlá v EÚ

BERLÍN - Európska únia potrebuje prísnejšie rozpočtové pravidlá a menšiu Európsku komisiu (EK). Vyplýva to z reformného plánu, ktorí pripravili poradcovia nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho v reakcii na rozhodnutie britských voličov o vystúpení krajiny z EÚ.

slovakia

left justify in out

Dokument získal denník Handelsblatt, ktorý o ňom informoval v stredu. Členské štáty sa nesmú zbaviť zodpovednosti za stabilitu rozpočtov a štrukturálne reformy podporujúce rast, citoval denník z návrhu.

 

Vďaka striktnej politike ozdravovania verejných financií dokázalo Nemecko za ministra Schäubleho prvýkrát od roku 1969 vyrovnať svoj štátny rozpočet. Plány na sprísnenie rozpočtových pravidiel však takmer určite narazia na odpor krajín ako Francúzsko a Taliansko, ktoré chcú podporiť hospodársky rast zvyšovaním verejného dlhu.

 

Nemeckí experti podľa denníka Handelsblatt zvažujú aj vytvorenie panelu nezávislých expertov s úlohou dozerať na plnenie rozpočtových pravidiel EÚ v členských štátoch. Do úvahy prichádza aj zoštíhlenie Európskej komisie, ktorá čelí kritike pre svoj rozsiahly byrokratický aparát, informuje Handelsblatt bez bližších podrobností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies