Schäuble a Varufakis sa nezhodli

NETKY.SK • 5 Február 2015, 15:15 • 2 min
Schäuble a Varufakis sa nezhodli

BERLÍN - Zhodli sme sa, že sa nezhodneme, vyhlásil dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na tlačovej konferencii po skončení rokovania s gréckym rezortným kolegom Janisom Varufakisom, ktoré neprinieslo kompromisné riešenie. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Varufakis však vzápätí poprel aj to, že by sa zhodli a naopak vyhlásil: "Nezhodli sme sa dokonca ani na tom, že sa nezhodneme."
     

Schäuble skonštatoval, že Nemecko nesúhlasí s niektorými návrhmi Grécka. Vláda v Berlíne rešpektuje mandát, ktorý dali novému kabinetu v Aténach grécki voliči, ale niektoré jeho návrhy neschvaľuje. Dal tiež jasne najavo, že je dôležité plniť záväzky a dohody, pretože spoľahlivosť je podmienkou dôvery.
     

Podľa nemeckého ministra je morálnou povinnosťou Európanov snažiť sa pochopiť jeden druhého, ale tiež nájsť vhodné riešenie. Zopakoval tiež svoju ponuku, že Nemecko pomôže Grécku posilniť daňový systém a dodal, že niektoré návrhy, ako boj proti korupcii či daň pre bohatých sú cestou správnym smerom.
     

Nová grécka vláda zastavila úsporné opatrenia a snaží sa presvedčiť veriteľov v eurozóne, aby zmenili podmienky úverov, ktoré jej poskytli.
     

Varufais po skončení rokovania s nemeckým kolegom dodal, že nediskutovali o zmenách v splácaní ani o možnom odpustení gréckeho dlhu, ale o návrhu na "preklenovací program", ktorý by pomohol Grécku pokryť jeho finančné potreby do mája tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies