Saudskoarabský kráľ Salmán v Moskve ostro skritizoval Irán

NETKY.SK • 5 Október 2017, 17:46 • 2 min
Saudskoarabský kráľ Salmán v Moskve ostro skritizoval Irán

MOSKVA - Saudskoarabský kráľ Salmán dnes počas svojej historicky prvej návštevy Ruska ostro skritizoval Irán, ktorý má úzke vzťahy s Moskvou. Podľa jeho slov musí Irán prestať zasahovať do konfliktov na Blízkom východe, ktorými destabilizuje tento región.

slovakia

left justify in out

Irán a Saudská Arábia podporujú v sýrskej, ako aj v jemenskej vojne opozičné strany. Rusko je, rovnako ako Irán, kľúčovým partnerom sýrskeho prezidenta Bašára Asada v boji proti "umierneným" povstalcom.

 

Salmánova cesta do Ruska je všeobecne vnímaná ako znak narastajúceho vplyvu Ruska na Blízkom východe. Ruský prezident Vladimir Putin označil rozhovory so saudskoarabským kráľom za veľmi produktívne.

 

Rijád vyjadril záujem o kúpu ruského protiraketového systému S-400, ktorý je schopný zasiahnuť ciele do vzdialenosti 400 kilometrov, oznámil ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin.

 

Ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom navrhla Saudskej Arábii výstavbu atómovej elektrárne na jej území, vyhlásil riaditeľ Rosatomu Alexej Lichačov.

 

Salmán a Putin rokovali v moskovskom Kremli po boku členov svojich delegácií. Hlavným bodom dialógu bolo podpísanie 15 dokumentov o spolupráci v rozličných oblastiach.

 

Salmán pricestoval do Ruska v stredu popoludní, jeho oficiálna návšteva sa skončí v nedeľu 8. októbra. V piatok má monarcha na programe stretnutie s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies