Saudský princ chce pustiť ženy za volant: Keď dokázali jazdiť na ťavách, zvládnu aj šoférovať

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 11:03 • 2 min
Saudský princ chce pustiť ženy za volant: Keď dokázali jazdiť na ťavách, zvládnu aj šoférovať

RIJÁD - Saudský princ Faisal Bin Abdullah prekvapil svojím progresívnym postojom k utláčaným ženám. Chce im povoliť riadiť motorové vozidlo. Ako dôvod uviedol, že ženy majú dlhoročné skúsenosti s jazdením na ťavách, takže nevidí žiadnu prekážku prečo by nemohli šoférovať.

slovakia

left justify in out

Podľa princových slov ženy tvoria polovicu našej spoločnosti a majú veľmi významné postavenie v islamskej civilizácii, preto si zaslúžia viacej úcty. „Ženy musia byť splnomocnené, pretože sú pre našu spoločnosť veľmi dôležité", uviedol na adresu ženského povolenia princ.

 

Princ Faisal síce nie je prvým ochrancom ženských práv, ale je pravdepodobne najbližšie k zrušeniu nezmyselného zákazu. Princ ďalej avizuje, že tento zákaz negatívne vplýva na ekonomiku krajiny. Mnohí muži sú nútení zamestnávať osobných šoférov pre svoje manželky, ktorí ich môžu mesačne vyjsť až na niekoľko tisíc dolárov, záleží od počtu žien s ktorými sú v manželstve.

 

Priemerná rodina v Saudskej Arábii vynaloží približne 1000 USD mesačne na vodiča. Týmto pádom sa rodinný rozpočet môže až niekoľkonásobne zvýšiť. Princ považuje zmenu za nevyhnutnú. "Zmena vo všetkých prípadoch musí začať zvnútra a ženy musia dokázať svoj úspech a pozitívny vplyv na spoločnosť," povedal princ, ktorý je jeden z mála, ktorý si úprimne váži ženy.


No takéto názory však nezdieľajú všetci a ako každé modernejšie názory obzvlášť v islamskej kultúre majú svojich odporcov. Saudská Arábia je jedinou krajinou na svete, kde je ženám odopreté šoférovať. Aktivistky za práva žien sú zväčša zatknuté za svoje prezentovanie názorov a kritiku voči obmedzeniu ich prirodzených práv, pričom neexistuje žiadna legislatíva zakazujúca ženám jazdiť v tejto ultrakonzervatívnej krajine.

 

Mnohí z najvýznamnejších duchovných v Saudskej Arábii zásadne nepodporujú takéto myšlienky. Niektorí z nich sa dokonca vyjadrili, že šoférovanie by mohlo mať negatívny dopad na ich pohlavné orgány. Ženy v tejto krajine už dlhodobo bojujú proti nezmyselným zákonom. Na to, aby sa mohli zaradiť do bežného života a zapájať sa do každodenných aktivít potrebujú súhlas opatrovníka, alebo manžela.

 

Rozhodnutie či sa žena zamestná, bude študovať, zriadi si bankový účet alebo prijme lekársku starostlivosť, na to všetko potrebuje odobrenie. „Takže je najvyšší čas, pristúpiť k určitým zmenám“, dodal princ na záver.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies