SaS sa opäť pokúsi zjednodušiť rozvody

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 11:47 • 2 min
SaS sa opäť pokúsi zjednodušiť rozvody

BRATISLAVA – Keď na uzavretie manželstva stačí dohoda a slobodné rozhodnutie dvoch ľudí, to isté by malo platiť aj v prípade rozvodov. Je o tom presvedčená liberálna strana SaS.

slovakia

left justify in out

Do parlamentu tak opätovne predkladá novelu zákona o rodine, ktorou chce na Slovensku zaviesť rozvody dohodou. Návrhom sa budú poslanci zaoberať na júnovej schôdzi, ktorá začína 18. júna.

"Nevidíme žiaden dôvod, aby štát strkal nos do takýchto intímnych vecí," opísal návrh strany jej predseda Richard Sulík. Liberáli chcú zjednodušiť rozvody v dvoch rovinách. Manželské páry, ktoré nemajú deti alebo majú už dospelé deti, by sa mohli rozviesť podpísaním notárskej zápisnice. "Tie manželské páry, kde sú maloleté deti, by sa rozvádzali dohodou, ale súd by neskúmal príčiny ich rozvodu," priblížila poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová. Súd by teda nerozhodoval o tom, či má dvojica spolu ďalej žiť, len by určoval porozvodovú starostlivosť o maloleté deti.

V niektorých krajinách EÚ sú podľa Nicholsonovej takéto rozvody dohodou bežné. Napríklad vo Francúzsku či Portugalsku. "Je to bežné už aj v Českej republike. Nevidíme dôvod, prečo by Slovensko malo byť spiatočnícke a malo by byť výnimkou v rámci krajín EÚ," dodala poslankyňa. Vyzvala preto najmä poslancov vládneho Smeru-SD, aby návrh v pléne podporili. Zvlášť, keď podobnú novelu sami predkladali parlamentu ešte v roku 2005.

Sulík pripomenul, že takýto krok nie je v žiadnom prípade útokom na rodinu. "K rozvodom príde tak či tak. Na Slovensku máme ročne približne 11.000 rozvodov a len v 30 prípadoch sa stane, že súd takéto manželstvo nerozvedie," vyčíslil predseda liberálov. Súdmi pri rozvodoch sa však podľa neho len zbytočne komplikuje situácia pre budúcich rozvedených manželov. Zároveň by sa takto podľa SaS odbremenilo slovenské súdnictvo o niekoľko tisíc sporov ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies