Šarapovovej zázemie chce dosiahnuť maximálne rok trestu

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 13:15 • 2 min
Šarapovovej zázemie chce dosiahnuť maximálne rok trestu

NEW YORK - Zázemie ruskej tenistky Marie Šarapovovej chce dosiahnuť suspendáciu hráčky maximálne na jeden rok za porušenie antidopingových pravidiel.

slovakia

left justify in out

V rozsiahlom texte mapujúcom kauzu to bez uvedenia konkrétnejšieho zdroja tejto informácie napísal denník New York Times. Právnik Paul Greene, zakladateľ špecializovanej kancelárie Global Sports Advocates, skonštatoval, že prvou vecou, ktorú by Šarapovovej odporučil, je pokus o získanie retroaktívnej terapeutickej výnimky: "Kritériá sú prísne, oveľa tvrdšie ako pri výnimke požadovanej smerom dopredu, ale mal som prípad, pri ktorom sa to podarilo dosiahnuť. Nie je to nemožné." Vysvetlil, že rozpätia trestov podľa miery preukázaného zámeru sú tri: 16 až 24 mesiacov, 8 až 16 mesiacov a 0 až 8 mesiacov.

Šarapovovej právnik John Haggerty povedal: "S Mariou posudzujeme všetky možnosti." S odvolaním sa na dôvernosť odmietol uviesť, či Ruska uvádzala meldónium do formulára pri antidopingových kontrolách v minulosti. Látka pribudla na zoznam zakázaných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) s platnosťou od 1. januára 2016. Šarapovová v pondelok oznámila, že v januári mala nález počas melbournských grandslamových Australian Open. Zodpovednosť zobrala na seba. Vyhlásila, že prehrešok vyvstal z jej nedbanlivosti - nezoznámila sa s rozšíreným zoznamom WADA, hoci dostala upozorňujúci email. Podľa The Times bolo takýchto výstrah od tenisových autorít päť za mesiac. "Či to bolo jedno upozornenie alebo viac, Maria už uznala, že to mala zobrať na vedomie," priniesli NYT stanovisko manažmentu niekdajšej líderky renkingu.

Noviny pripomenuli, že meldónium nie je schválené na predaj v USA, kde Šarapovová dlhodobo žije, ale zároveň prístupné bez receptu v Rusku a niekoľkých ďalších európskych krajinách.

Haggerty upozornil, že verejnosť u Šarapovovej nesprávne predpokladá užívanie meldónia (lieku Mildronat) ako jediného medikamentu: "Myslím si, že je tu nedorozumenie. Brala ho, ale popri ňom viacero iných liekov." Podotkol, že vzhľadom na pravidlá antidopingového konania nemôže prezradiť meno lekára, ktorý Šarapovovej naordinoval inkriminovaný liek.

Haggerty, menovec prezidenta Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Davida Haggertyho, povedal, že zatiaľ nemajú termín výpovede pred trojčlenným tribunálom ustanoveným ITF a ani dohodnuté stretnutie, na ktorom by ho mohli vytýčiť. New York Times pripomenuli, že dve zvučné tenisové mená - Srb Viktor Troicki a Chorvát Marin Čilič - nedávno dosiahli redukciu trestu od ITF u Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne: Troicki z 18 na 12 mesiacov a Čilič z 9 na 4 mesiace.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies