Šanca: Rozpočet pre zdravotníctvo je vysoko rizikový

NETKY.SK • 19 November 2015, 12:33 • 2 min
Šanca: Rozpočet pre zdravotníctvo je vysoko rizikový

BRATISLAVA - Návrh štátneho rozpočtu na rok 2016, o ktorom rokuje parlament, je podľa poslanca NR SR a podpredsedu strany Šanca Viliama Novotného pre zdravotníctvo vysoko rizikový. Vláda totiž podľa jeho slov nekryje vlastné sľuby a náklady, ktoré uvalila na zdravotníctvo.

slovakia

left justify in out

Novotný vysvetlil, že v budúcom roku sa zaplatí za poistencov štátu – dôchodcov, deti, nezamestnaných či mamičky na materskej a rodičovskej len o 10 mil. eur viac ako v tomto roku. Sadzba za poistencov štátu bude podľa Novotného len 4,3 % priemernej mzdy, kým v roku 2015 bola po septembrovej úprave v celoročnom priemere na úrovni 4,44 %. Keďže vláda očakáva zníženie platieb do zdravotného poistenia o 9 mil. eur od pracujúcich ľudí, na zdravotnú starostlivosť bude v budúcom roku približne rovnaký objem peňazí ako v roku 2015.


„Rozpočet pre zdravotníctvo je obrovským sklamaním. Ministerstvo zdravotníctva už mesiace sľubuje vyššie mzdy sestier a zdravotníkov v nemocniciach za 55 miliónov eur a v rozpočte chýba ich krytie. So 150-miliónovou kompenzáciou za zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových pracujúcich ministerstvo financií v roku 2016 nepočíta,“ upozorňuje Novotný.


Zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových pracujúcich pritom podľa opozičného poslanca nebolo dostatočne kompenzované ani v roku 2015. Vláda podľa neho najprv navrhla odvod za poistencov štátu o 100 miliónov eur nižší a potom naoko kompenzovala zníženie odvodov nízkopríjmových pracujúcich o 150 mil. eur. V skutočnosti teda kompenzovala len 50 mil. eur. V septembri potom parlament schválil navýšenie platby za poistencov štátu o 86 miliónov eur, aby kompenzoval 3. etapu zvýšenia miezd lekárov a zvýšenie minimálnej mzdy.
„Takže dnes už vieme, že na platy lekárov a zvýšenie minimálnych miezd v zdravotníctve potrebujeme sadzbu za poistencov štátu 4,44 %. Kde je však zvýšenie miezd sestier a zdravotníkov v nemocniciach a kompenzácia za zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových pracujúcich?“ pýta sa Novotný.


Rozpočet je preto podľa strany Šanca vysoko rizikový. Nedostatočné krytie zvýšenia platov sestier a zdravotníkov totiž môže byť napadnuté na Ústavnom súde SR, ktorý ich rovnako ako v roku 2013 môže vyhlásiť za protiústavné.
Druhým rizikom rozpočtu sú dlhy nemocníc. „Ministerstvo financií sa tvári, že dlh štátnych nemocníc, ktorý koncom roka prekročí hranicu 400 mil. eur, neexistuje. Pritom budúci rok už bude ohrozovať samotné fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ uzatvára Novotný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies