Samuel Vlčan neplánuje odstúpiť z funkcie ministra pôdohospodárstva

NETKY.SK • 24 Január 2022, 14:33 • 2 min
Samuel Vlčan neplánuje odstúpiť z funkcie ministra pôdohospodárstva

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan neplánuje zo svojej funkcie odstúpiť, je to pre neho bezpredmetné. Uviedol to dnes na brífingu v reakcii na viaceré výzvy na jeho demisiu.

slovakia

left justify in out

Demisia

 

Vlčan odmieta, že kritizovaná výzva na podporu chovu ošípaných nebola dostatočne zverejnená. „Hovorím všetkým tým, ktorí ma kritizujú, aj z Hlasu a tvária sa dnes ako svätí za dedinou a sú zodpovední za zlý stav slovenského agropotravinárskeho komplexu, že my sme nič nezakrývali. Aj tejto relatívne malej výzve na 2 milióny eur sme venovali dostatočný mediálny priestor," zdôraznil Vlčan.

 

 

Okrem toho agrorezort listom podľa jeho slov oslovil obidva zväzy chovateľov ošípaných, aj zväz spracovateľov bravčového mäsa. „Všetci tí, ktorí sa o tom chceli dozvedieť, sa dozvedeli. Dôkazom toho je, že spomínanou výzvou sme pokryli viac ako 97 % všetkých ošípaných v tejto krajine. Máloktorou výzvou dosiahneme také dobré pokrytie, ako sa nám to podarilo touto výzvou," dodal agrominister.

 

Na odstúpenie z postu vyzvali Vlčana viaceré opozičné strany. Odvolávajú sa aj na uniknutú emailovú komunikáciu členov vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Z nej má vyplývať, že minister mal osobne schváliť systém vyplácania financií na podporu chovateľov ošípaných. Zároveň mal žiadať, aby sa celý proces podpory zrealizoval bez medializácie.

 

Rast cien potravín

 

Aj na Slovensku bude treba reagovať na rast cien potravín, podobne ako to robia okolité krajiny. Uviedol to v pondelok na brífingu šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO). Agrominister si podľa svojich slov vie predstaviť, že na vybrané základné potraviny by platila znížená DPH počas dohodnutého obdobia.

 

„Myslím si, že budeme musieť aj na Slovensku na túto situáciu zareagovať, hlavne po tom, ako na ňu reagujú vlády v susedných štátoch. My spracovávame na sekcii obchodu a potravinárstva MPRV analýzu, ktorú dáme k dispozícii nielen členom vlády, ale aj poslancom Národnej rady SR. Analýza nám ukáže, ktorých potravín by sa dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) malo týkať," spresnil Vlčan.

 

img

 

„Je, samozrejme, vždy problém, aby sme pokles DPH dostali do poklesu konečných cien pre spotrebiteľov. My vieme nastaviť kontrolné mechanizmy aj v obchodných reťazcoch, aj u agropotravinárov, aby sme toto odsledovali," poznamenal.

 

Spomaliť rast cien potravín podľa neho nie je jednoduché, preto aj v minulosti sa nie vždy zníženie DPH v rovnakom meradle odrazilo v znížení cien potravín. „Na druhej strane si myslím, že by sme mali takéto dočasné opatrenie zvážiť s ohľadom na to, že tlak na rast cien potravín je enormný. Súvisí to s enormným zvýšením cien energie a žiadne iné položky, ktoré vchádzajú do tvorby cien potravín, sa neznižujú. Takže jedna z možností je aj zníženie DPH," dodal agrominister.

 

 

Prečítajte si: Hlas-SD vyzýva agroministra Vlčana k okamžitej demisii!

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies