Samovražedný útok, zahynulo 52 ľudí

NETKY.SK • 22 September 2013, 11:38 • 2 min
Samovražedný útok, zahynulo 52 ľudí

PEŠÁVAR - K útoku došlo, keď sa veriaci po nedeľňajšej omši zhromaždili pred kostolom, kde im rozdávali jedlo.

slovakia

left justify in out

Najmenej 52 ľudí zahynulo dnes pri samovražednom útoku na historický kostol v meste Pešávar v severnom Pakistane. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.

Pri jednom z najhorších útokov na kresťanskú menšinu v krajine za celé roky utrpelo zranenia ďalších vyše 70 osôb, uviedol lekár Šer Alí Chán z pešávarskej nemocnice. Medzi obeťami bolo podľa neho viacero žien a detí.

K útoku došlo, keď sa veriaci po nedeľňajšej omši zhromaždili pred kostolom, kde im rozdávali jedlo. Predstaviteľ mesta pre pakistanskú televíziu Geo povedal, že v čase výbuchu sa tam nachádzalo asi 600 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

Svedkovia hovorili o dvoch výbuchoch, nebolo však jasné, či útok spáchal jeden alebo viacerí samovražední atentátnici. K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Kresťania, ktorí tvoria približne štyri percentá z vyše 180 miliónov obyvateľov Pakistanu, sa sťažujú na diskrimináciu, najmä v súvislosti s kritizovanými zákonmi proti rúhačstvu. Islamskí militanti v krajine často páchajú nábožensky motivované útoky, zamerané tiež na šiitov, ktorých považujú za kacírov.

V roku 2009 podpálil dav asi 1000 moslimov v meste Godžra v provincii Pandžáb 40 domov a kostol, zahynulo pritom najmenej sedem kresťanov. Útoky podnietili správy o znesvätení koránu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies