Vietnamský diplomat bol na Slovensku vyhlásený za personu non grata

NETKY.SK • 6 Február 2020, 07:16 • 2 min
Vietnamský diplomat bol na Slovensku vyhlásený za personu non grata

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička vo včerajších večerných hodinách odovzdal vietnamskému veľvyslancovi v SR Minh Trong Duongovi verbálnu nótu.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie nemeckého súdu

Podľa tejto výzvy SR vyhlasuje jedného z diplomatov vietnamského veľvyslanectva v Bratislave za nežiadúcu osobu a musí Slovensko opustiť do 48 hodín. Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, SR k tomuto kroku pristúpilo v súvislosti s právoplatným rozhodnutím nemeckého odvolacieho súdu vo veci únosu vietnamského občana.

 

img

 

Vzťahy s Vietnamom nie sú prerušené

"Rezort diplomacie v zmienenom prípade avizoval razantné diplomatické konzekvencie vo chvíli, keď sa oficiálne potvrdia veľmi vážne podozrenia zo zneužitia pohostinnosti slovenskej strany," konštatuje MZV. Ministerstvo doplnilo, že SR má záujem o ďalšie prehlbovanie vzájomných vzťahov s Vietnamom, ktoré sa budú zakladať na serióznosti, vzájomnej výhodnosti a rešpektovania noriem medzinárodného práva.

 

img

 

Žiadosť o azyl v Nemecku
Vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha podľa informácií nemeckých médií v lete 2017 uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave. Nemecký súd v tejto kauze v pondelok 3. februára 2020 zamietol odvolanie muža odsúdeného za podiel na únose.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Tahotny (@petoslav),

 

Vyjadrenie MV SR
Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR ešte na jeseň 2018 vydal uznesenie, ktorým odmietol trestné oznámenie v prípade, v rámci ktorého mohol byť vládny špeciál použitý na únos vietnamského občana do zahraničia. "Rozhodol tak, keďže nebol dôvod na začatie trestného stíhania a na iný postup. Jeho rozhodnutie potvrdil aj dozorujúci prokurátor, ktorý zamietol sťažnosť oznamovateľky v tejto veci," uviedol vtedy tlačový odbor rezortu vnútra.

 

img

 

Desiatky vypočúvaných 
Vyšetrovateľ podľa rezortu vo veci vypočul okrem oznamovateľky 23 osôb, vyžiadal si správy od 15 inštitúcií, napríklad oddelenia hraničnej kontroly Ružinov - letisko, letiska M. R. Štefánika, Slovenskej informačnej služby, Vojenského spravodajstva a ďalších.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies