Salmanovovcov súd neprepustil, zostávajú vo väzbe

NETKY.SK • 10 December 2014, 15:52 • 2 min
Salmanovovcov súd neprepustil, zostávajú vo väzbe

BRATISLAVA - Podnikateľov Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova, ktorých minulý týždeň (3.12.) Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil na sedem- a šesťročný trest odňatia slobody, dnes Najvyšší súd (NS) SR z väzby na slobodu neprepustil.

slovakia

left justify in out

NS SR rozhodoval na neverejnom zasadnutí, keď vyhovel sťažnosti prokurátora voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý oboch už v polovici novembra prepustil na slobodu. TASR o tom dnes informovali justičné zdroje. Dvojica teda zostáva naďalej v leopoldovskej väznici. 
     

Sergeja a Alexandra Salmanovovcov odsúdil ŠTS v Pezinku minulý týždeň v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne. Obaja by mali trest absolvovať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, v súdnej sieni sa voči nemu odvolal prokurátor aj obžalovaní. O právoplatnosti rozsudku bude teda v budúcnosti rozhodovať rovnako NS SR.
     

Senát pod vedením Ivana Matela minulý týždeň nevyhovel pôvodnému návrhu prokurátora, ktorý požadoval pre podnikateľov vyšší, deväť- a sedemročný nepodmienečný trest. Neosvojil si ani návrhy na finančný trest 50.000 eur pre oboch obžalovaných a ich zaradenie do ústavu so stredným stupňom stráženia.
     

Spis, ktorý má 7000 strán, putoval ešte v deň vynesenia rozsudku na NS SR. Ten práve dnes v odvolacom konaní rozhodol o neprepustení podnikateľov z väzby na slobodu. ŠTS totiž už 11. novembra, teda pred vynesením minulotýždňového verdiktu, rozhodol o prepustení z väzby Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova. TASR to vtedy potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Prokurátor podľa nej voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej dnes rozhodol NS SR. Obvinení teda zostávali za mrežami do rozhodnutia NS SR. Podľa hovorkyne už dôvody, pre ktoré boli obaja vo väzbe, pominuli.
     

Od apríla minulého roku NS SR už štyri razy zamietol dvojici žiadosť o prepustenie z väzby. Keďže NS nestihol rozhodnúť o sťažnosti do vynesenia verdiktu ŠTS, putoval spis naspäť do Pezinka.
     

Podnikatelia čelia aj ďalšiemu trestnému stíhaniu za ďalšiu závažnú ekonomickú trestnú činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies