Mjanmarské mestá zaplavili pomaľované vajíčka. Masové protesty v krajine pokračujú

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 07:34 • 2 min
Mjanmarské mestá zaplavili pomaľované vajíčka. Masové protesty v krajine pokračujú

RANGÚN – Odporcovia vojenskej junty v Mjanmarsku rozdávali pri protestoch pomaľované vajíčka. Namiesto veľkonočných motívoch ich zdobili politické slogany.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí opäť vyšli do ulíc, aby dali najavo svoju nespokojnosť s februárovým vojenským prevratom. Ani tentokrát sa však demonštrácie nezaobišli bez obetí.

 

Vajíčka s politickými sloganmi

V metropole Rangún rozdávali pomaľované vajíčka mladí ľudia okoloidúcim. Niektorí si tento veľkonočný symbol dokonca našli na prahu svojich domovov.

 

img

 

„Som budhista, ale ku kampani som sa pridal, pretože je jednoduché získať vajíčka. Tie svoje som zdobil takmer hodinu,“ povedal pre The Guardian jeden z účastníkov protestu.

 

Súvisiaci článok: Facebook zablokoval mjanmarskej armádne účty, dôvodom je násilie páchané na demonštrantoch

 

Armáda v Mjanmarsku prevzala moc na začiatku februára. Prevrat pritom odôvodňuje tým, že pri minuloročných voľbách došlo k sfalšovaniu ich výsledkov. Armádna junta spochybnila víťazstvo Národnej ligy pre demokraciu zatkla viacerých predstaviteľov vlády, vrátane premiérky Aun Schan Su Ťij.

 

 

Od toho času sa krajina zmieta v masových protestoch organizovaných odporcami armády, proti ktorým nemajú vojaci žiadne zľutovanie.

 

Mjanmarská Asociácia na pomoc politickým väzňom v sobotu informovala, že pri protestoch už zahynulo najmenej 557 ľudí. V meste Neipyijto zomreli dvaja muži, keď do davu protestujúcich vrazila polícia na motorkách. Protesty sú v krajine na dennom poriadku. Agentúra AAPP uvádza, že vojaci od začiatku februára zatkli približne 2660 ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Armáda v Mjanmarsku uplatnila zákaz vychádzania, chce tak zamedziť ľuďom protestovať

 

Junta zverejnila tzv. black list

Armáda v krajine tiež zintenzívnila kampaň proti vplyvným osobnostiam, ktoré podporujú celonárodné protesty. V štátnej televízii zverejňuje tzv black list, na ktorom sa nachádzajú konkrétne mená hercov, umelcov či hudobníkov.

 

img

 

V prípade, že budú aj naďalej šíriť správy podporujúce demonštrantov, sa podľa junty dopúšťajú destabilizácie štátu, za čo im hrozí až trojročné väzenie. Na zozname sa aktuálne nachádza 60 ľudí, po ktorých je vyhlásené pátranie. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies