Sagan už myslí na Tour de France, chce obhájiť zelený dres

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 08:14 • 2 min
Sagan už myslí na Tour de France, chce obhájiť zelený dres

BRATISLAVA - Momentálne druhý muž svetového cyklistického rebríčka UCI Peter Sagan sa vrátil po úspešnom vystúpení na Okolo Švajčiarska domov na Slovensko, kde absolvuje záverečnú prípravu pred slávnou Tour de France. Spestrí si ju aj štartom na nedeľňajších spoločných majstrovstvách SR a ČR v Dubnici nad Váhom.

slovakia

left justify in out

Na podujatí WorldTour pod Alpami sa Saganovi podarilo vyhrať dve etapy a tretíkrát v rade si vybojoval dres víťaza bodovacej súťaže. S prvou polovicou sezóny môže byť 23-ročný jazdec tímu Cannondale spokojný. "Podarili sa mi v doterajšom priebehu ročníka kvalitné výsledky, pred Tour de France mi prichádza forma. Aj vďaka pomoci kolegov z tímu som sa dostal do potrebnej pohody, ktorá by sa mala odzrkadliť aj na Tour de France," uviedol Peter Sagan. 

Cestou z pretekov vo Švajčiarsku sa zastavil s ďalšími jazdcami Cannondale v Brescii, kde si nacvičovali na cestách v jej okolí časovku družstiev. Na Tour de France sa tímová jazda proti stopkám pôjde už ako 4. etapa v Nice a v Cannondale jej pripisujú veľký význam. V tíme veria, že po úvode na Korzike môže Sagan jazdiť v žltom drese lídra, prípadne sa môže na vedúcu pozíciu dostať práve v Nice. "Chceli by sme sa pokúsiť v úvode o žltý dres a časovka je veľmi dôležitou súčasťou tohto plánu," prezradil rodák zo Žiliny. 

Sagan bude na francúzskych cestách lídrom tímu, vedenie vyberalo do družstva jazdcov, ktorí mu pomôžu predovšetkým v jeho úsilí obhájiť zelený dres. Práve víťazstvo v bodovacej súťaži je najväčším cieľom zoskupenia Cannondale, ktorý sa nezameriava na celkové umiestnenie. Vedenie už v úvode roka vybralo dvanástku jazdcov, ktorá sa pripravovala na Tour. Momentálne je vo výbere desať cyklistov, z ktorých vzíde záverečná deviatka. K Saganovi ako kapitánovi tímu vyberali jazdcov, ktorí mu budú pomáhať pri napĺňaní jeho ambícií. "Budú tam cyklisti, ktorí dokážu ťahať pelotón, pomáhať likvidovať úniky či pripravovať záverečný šprint. V tíme budú i jazdci, ktorí mi pomôžu v záverečných stúpaniach etáp, v ktorých by potom mala rozhodovať šprintérska koncovka. V týchto kopcoch väčšinou odpadnú šprintéri, s pomocou kolegov by som mal zostať v popredí," povedal o výbere jazdcov do družstva Sagan a dodal: "Tour de France sú špecifické preteky. Dôležitý je prvý týždeň, vtedy je množstvo nervozity, stať sa môže čokoľvek. Určite počas neho nebudem plytvať silami v únikoch." 

Ešte pred Tour čaká Sagana domáci šampionát, na ktorom bude obhajovať majstrovský dres. Okruhy v Dubnici a okolí pozná, často na nich jazdil. Čaká ho však náročná konkurencia, na rozdiel od iných pretekov sa nemôže spoľahnúť na podporu tímu. "Som rád, že sa šampionát uskutoční druhý rok po sebe neďaleko môjho domova. Je to pre mňa dobrá skúška pred Tour de France. Sú to však špecifické preteky, vlastne dvoje v jedných, keďže s nami bojujú aj Česi a ich súboje môžu ovplyvniť aj vývoj nášho šampionátu. Ide mi o slovenský majstrovský dres. Majstrovstvá Slovenska sú však pre mňa ťažšie ako Okolo Švajčiarska, keďže na nich idem bez výraznejšej podpory tímu proti klubom s početným zložením," dodal Peter Sagan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies