Dnes sa bude riešiť obžaloba podaná za 6 skutkov

NETKY.SK • 13 Január 2020, 10:01 • 2 min
Dnes sa bude riešiť obžaloba podaná za 6 skutkov

PEZINOK - Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavici obžalovaných sedia Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Prítomní sú aj poškodení.

slovakia

left justify in out

Prvý deň súdnych procesov 

Prokurátor ani nikto z obvinených nemajú záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. Na prvom dni hlavného pojednávania prednesie prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu zloženú hneď zo 6 skutokov. Okrem vraždy novinára a jeho snúbenice sa týka aj vraždy Petra Molnára, ktorého mali podľa prokuratúry zavraždiť koncom roka 2016 Miroslav M. a Tomáš Sz. s motívom lúpeže. Ďalšie štyri skutky obžaloby sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.

 

img

 

Andruskó medzi prvými

Za vraždu Jána Kuciaka bol už právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó. Uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú neskôr museli modifikovať pre požiadavku senátu Pamely Záleskej. Tá nepovažovala dohodnutý 10-ročný trest odňatia slobody za adekvátny. Za úkladnú vraždu na objednávku požadovala pre Andruskóa 15-ročný trest, s ktorým napokon súhlasil. Stal sa tak prvým právoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára. Práve on bude vypovedať ako jeden z prvých svedkov o tom, že si ho na vraždu Kuciaka najala Alena Zs. na pokyn Mariana K.

 

img

 

Bývalý novinár aj akcionár Penty

Okrem neho súd predvolal aj exnovinára a niekdajšieho riaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha. Pre Mariana K. mal zabezpečovať sledovanie niekoľkých novinárov vrátane Kuciaka. Prokurátor chce na súde vypočuť aj mnohých ďalších svedkov, medzi nimi napríklad aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ako aj jedného z akcionárov Penty Jaroslava Haščáka.

 

img

 

Členovia senátu

Senát nateraz vytýčil zatiaľ deväť pojednávacích dní v januári a februári.

Predsedníčka senátu Sabová ako sudkyňa ŠTS odsúdila dvoch exministrov za SNS v kauze nástenkového tendra, ako aj mafiánsku skupinu piťovcov. V senáte tiež sedia sudcovia Ivan Matel a Rastislav Stieranka.

 

img

 

Pochody a zmena vo vedení

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho. Vládny SMER-SD ostal naďalej pri moci. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#allforjan

Príspevok, ktorý zdieľa #ALL FOR JAN (@allforjan),

 

Veľký záujem médii

Pojednávanie v kauze vraždy novinára sprevádza mimoriadny záujem médií. Z toho dôvodu sa nepojednáva priamo v budove ŠTS, ktorý na to nemá také priestorové kapacity ako susedná budova Justičnej akadémie. V tej sleduje proces približne stovka novinárov zo Slovenska a zahraničia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies