Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získal uväznený saudskoarabský bloger

NETKY.SK • 29 Október 2015, 12:24 • 2 min
Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získal uväznený saudskoarabský bloger

ŠTRASBURG - Prestížnu Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu za slobodu myslenia získal dnes saudskoarabský bloger a obhajca ľudských práv Ráif Badawí, ktorý bol vo svojej domovskej krajine odsúdený na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom za to, že na svojom blogu vyzýval na sociálny, politický a náboženský dialóg, čo bolo v jeho krajine považované za urážku islamských hodnôt.

slovakia

left justify in out

Ráif Badawí bol ocenený ako symbol boja za slobodu slova, zaznelo dnes na zasadnutí pléna Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktorý toto oznámenie prijal s potleskom postojačky, informovala agentúra AP.

 

Predseda EP Martin Schulz vyzval saudskoarabského kráľa, aby laureáta prepustil z väzenia, "aby mohol ocenenie prevziať". Schulz vykreslil Badawího ako "mimoriadne dobrého muža, príkladného človeka, na ktorého bol uvalený jeden z najohavnejších trestov existujúcich v tejto krajine, ktorý možno opísať ako brutálne mučenie".

 

Badawí si odpykáva desaťročný trest, ktorý dostal za urážku islamu a za porušenie saudskoarabských technologických zákonov svojím liberálnym blogom. Bol tiež odsúdený na 1000 rán bičom, rozdelených do 20 častí, a na pokutu vo výške 266.000 dolárov. Bičovanie prerušili po tom, ako v januári dostal 50 rán bičom, pretože jeho trest vyvolal medzinárodné pobúrenie.

 

Západné vlády odsúdili Badawího potrestanie a organizácie na ochranu ľudských práv vrátane Amnesty International vedú kampaň za jeho prepustenie na slobodu.

 

Cena za slobodu myslenia nesie pomenovanie po sovietskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Európsky parlament ju udeľuje od roku 1988, keď ju zriadil na počesť ľudí a organizácií brániacich ľudské práva a základné slobody. Prvú Sacharovovu cenu získal Nelson Mandela. O rok neskôr bol ocenený Alexander Dubček.

Badawí sa dostal do užšej nominácie na Sacharovovu cenu spoločne s venezuelským opozičným hnutím Mesa de la Unidad Democrática a zavraždeným ruským opozičným politikom Borisom Nemcovom.

 

"Európsky parlament dnes vyslal silné politické a humanitárne posolstvo k saudskoarabským úradom," citovala AP šéfa frakcie liberálov a demokratov (ALDE) v EP Guya Verhofstadta. "Vyzývame jeho veličenstvo kráľa Salmána, aby prepustil Ráifa Badawího z väzenia a v každom prípade ukončil jeho barbarské potrestanie bičovaním."

 

Európsky parlament vo februári schválil rezolúciu, v ktorej vyzýval na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Badawího z väzenia. Jeho bičovanie nazval "krutým a šokujúcim činom".

 

Poslanci EP považujú prípad blogera za symbol útoku na slobodu slova a pokojný protest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies