Slovenský plynárenský priemysel prináša zlú správu!

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 18:12 • 2 min
Slovenský plynárenský priemysel prináša zlú správu!

BRATISLAVA - Napriek tomu, že rezort hospodárstva aj Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v prvej polovici júla tvrdili, že Slovensko sa o plynulé zásobovanie plynom v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne nemusí obávať, dnes SPP potvrdil zníženie dodávok.

slovakia

left justify in out

Potom, čo ruský Gazprom v stredu znížil dodávky plynu do Európy cez baltský plynovod Nord Stream 1 na 20 % jeho kapacity, pocítil výpadok aj štátny Slovenský plynárenský priemysel. Zatiaľ čo v závere minulého týždňa, po ukončení plánovanej technickej údržby plynovodu, vzrástli dodávky ruského plynu pre SPP na 50 % dohodnutých množstiev, v stredu už plynári očakávali iba 40 % zmluvného objemu. TASR o tom informoval riaditeľ odboru korporátnej komunikácie SPP Ondrej Šebesta.


„Dnes (27. 7.) očakávame na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú na úrovni približne 40 % objednaného objemu," uviedol Šebesta.

 

Dodávok do priemyslu ani domácností by sa podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) nemala dotknúť ani dohoda štátov EÚ na obmedzení spotreby plynu o 15 %. Analytici však upozornili, že podmienkou na plynulé zásobovanie je naplnenie zmlúv na dodávky skvapalneného zemného plynu a na dodávky nórskeho plynu zo Severného mora.

 

Minister hospodárstva sa k dnešnému citeľnému výpadku zatiaľ pre médiá nevyjadril.

 

Prečítajte si aj: Róbert Fico reaguje nielen na kroky Ukrajiny. Prečo nás podľa šéfa Smeru čakajú krušné chvíle?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies