V Etiópii sú vnútorne vysídlené vyše štyri milióny ľudí

NETKY.SK • 26 August 2023, 13:30 • 2 min
V Etiópii sú vnútorne vysídlené vyše štyri milióny ľudí

ADDIS ABEBA — Už viac ako štyri milióny ľudí v Etiópii museli najmä pre vojenský konflikt a sucho opustiť svoje domovy. Oznámila to vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

IOM vo svojej správe spresnila, že v období od novembra 2022 do júna 2023 bolo v Etiópii vnútorne vysídlených celkovo 4,38 milióna ľudí. Za hlavnú príčinu vnútorného vysídľovania IOM označila konflikt medzi vládou a povstalcami, v dôsledku ktorého muselo z domovov utiecť už 2,9 milióna ľudí (66,41 percenta). Ďalších 810.855 osôb (18,49 percenta) bolo vnútorne vysídlených pre sucho.

 

Vyše milión vysídlencov pochádza z vojnou poznačeného zväzového štátu Tigraj, ktorý bol zahrnutý do správy prvýkrát od septembra 2021. V novembri minulého roka centrálna vláda dosiahla mierovú dohodu s tigrajskými povstalcami, ktorá ukončila dva roky trvajúci konflikt v tomto najsevernejšom regióne Etiópie. Najvyšší počet vysídlených osôb v dôsledku sucha (takmer 543.000) bol v Somálskom štáte ležiacom na východe Etiópie. Podľa údajov OSN v druhej najľudnatejšej africkej krajine žije v núdzi celkovo 28,6 milióna ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: TA3 / TASR (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies