Smrť kameramana otriasla Gruzínskom. Demonštranti žiadajú odchod premiéra

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 12:02 • 2 min
Smrť kameramana otriasla Gruzínskom. Demonštranti žiadajú odchod premiéra

TBILISI - Niekoľko tisíc ľudí v nedeľu večer protestovalo pred budovou gruzínskeho parlamentu. Dôvodom je úmrtie novinára, ktorého napadli a zbili zástancovia názorov proti LGBT komunite.

slovakia

left justify in out

Kameramana Alexandra Lašcharavu v nedeľu našla jeho matka mŕtveho u neho doma. Informovala o tom televízia Pirveli, pre ktorú pracoval. 

 

 

Premiér odmietol pochod LGBT

Príčina jeho úmrtia nebola bezprostredne známa. Muž bol jedným z niekoľkých desiatok novinárov, ktorých minulý týždeň napadli oponenti pochodu LGBT komunity v hlavnom meste Tbilisi.

Dav, ktorý sa v nedeľu zišiel pred parlamentom, požadoval rezignáciu premiéra Irakliho Garibašviliho a potrestanie ľudí zodpovedných za útok na novinárov.

 

 

Niektorí demonštranti vinili predsedu vlády z toho, že svojím verejným odmietnutím LGBT pochodu umožnil páchanie násilností.

Polícia začala vyšetrovanie Lašcharavovej smrti. Garibašvili a prezidentka Salome Zurabišviliová sa obaja vyjadrili, že je to tragédia.

 

Kameramana na pochode napadli
Organizátori Pochodu za dôstojnosť v Tbilisi minulý týždeň podujatie zrušili, pretože úrady im podľa nich neposkytli dostatočné bezpečnostné záruky.

 

Oponenti pochodu však aj tak pochodovali mestom a zablokovali tamojšiu hlavnú triedu, pričom kritizovali novinárov, ktorí ho pokrývali, ako pro-LGBT propagandistov a hádzali do nich palice a fľaše.

 

 

Zosnulého kameramana podľa jeho kolegyne zbil dav 20 ľudí. Miestne televízie neskôr ukázali zábery, na ktorých má rany na tvári a na zemi okolo neho je krv. Podľa správ médií utrpel početné zranenia a musel absolvovať operáciu. Vo štvrtok ho prepustili z nemocnice.

 

Napätie v spoločnosti narastá
Animozita voči sexuálnym menšinám je u gruzínskych konzervatívcov silná. Podľa skupiny Tbilisi Pride oponentov plánovaného pochodu podporili vláda a gruzínska pravoslávna cirkev.

 

Platforma OC Media zverejnila fotografiu miestneho televízneho reportéra, ktorého z miesta odťahuje pravoslávny kňaz. 

 

img

Zurabišviliová násilnosti odsúdila, ale Garibašvili uviedol, že pochod organizovali „radikálne opozičné sily“ pod vedením exilového bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho.
 

Prečítajte si tiež: Polícia zadržala útočníkov, ktorí napadli účastníkov dúhového pochodu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies