Saakašvili sa chce zapojiť do prezidentských volieb na Ukrajine

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 18:27 • 2 min
Saakašvili sa chce zapojiť do prezidentských volieb na Ukrajine

HAAG - Bývalý gruzínsky prezident a predstaviteľ ukrajinskej opozície Michail Saakašvili vyjadril v utorok ambíciu zúčastniť sa na budúcoročných prezidentských voľbách na Ukrajine napriek tomu, že ho z tejto krajiny vyhostili, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Saakašvili podľa svojich slov "nemá osobné ambície" stať sa ukrajinským prezidentom. Chce však využiť celý svoj vplyv v kampani proti súčasnej hlave štátu Petrovi Porošenkovi, povedal vyhostený politik v holandskom Haagu.

 

Saakašvili, v súčasnosti žijúci v Holandsku, ešte predtým vyzval európske krajiny, aby uvalili sankcie na Porošenka a jemu blízke osoby, pričom ich obvinil z porušovania ľudských práv. Porošenko podľa neho porušil medzinárodné právo tým, že mu odňal ukrajinské občianstvo a vyhostil ho z krajiny.

 

Saakašvili - v minulosti Porošenkov spojenec, niekdajší gruzínsky prezident a bývalý gubernátor Odeskej oblasti - prišiel o ukrajinské občianstvo vlani v lete.

Na jeseň a začiatkom zimy stál Saakašvili ako líder Hnutia nových síl na čele protestov proti súčasnej ukrajinskej vláde a proti Porošenkovi. Saakašviliho potom ukrajinská pohraničná služba zadržala a vyhostila do Poľska. Ukrajinské úrady mu zakázali vstup na územie krajiny do roku 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies