Ford predstavuje nový Lincoln Nautilus, ktorý bude vyrábaný v Číne

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 19:00 • 2 min
Ford predstavuje nový Lincoln Nautilus, ktorý bude vyrábaný v Číne

DEARBORN (MICHIGAN,USA) - Spoločnosť Ford Motors oznámila, že najnovšia generácia crossoveru Lincoln Nautilus bude vyrábaná v Číne. Bude to prvý dovážaný automobil Lincoln z Číny.

slovakia

left justify in out

Ford Motors bude dovážať svoju ďalšiu generáciu Lincoln Nautilus z Číny do USA, ako oznámila spoločnosť v pondelok večer. Tento stredne-veľký crossover sa v súčasnosti vyrába pre USA v závode spoločnosti Ford pri meste Oakville v kanadskom Ontario. Automobilka nedávno oznámila, že investuje 1,8 miliardy kanadských dolárov (približne 1,3 miliardy dolárov) na prestavbu zariadenia na nové centrum elektrických vozidiel.


Dovoz automobilu z Číny do USA nie je bezprecedentný, ale môže vyvolať verejnú a politickú kritiku či dokonca odpor, najmä keď je medzi týmito dvoma krajinami v súčasnosti isté napätie. Hlavne je to spoločnosť General Motors, ktorá je kritizovaná za dovoz ich crossoveru Buick Envision z Číny do USA od roku 2016. Detroitský automobilový výrobca predal viac ako 200 000 vozidiel vyrobených v Číne, ktoré americkí odborári nazývajú „invázia“ a „facka do tváre“.

 

Dovoz vozidla zo zámoria do USA však môže mať aj pozitívny dopad pre firmu ako Ford. „V tomto prípade je to dobré využitie zdrojov,“ povedala Stephanie Brinleyová, zástupkyňa riaditeľky pre výskum v S&P Global Mobility. „Bez dovozu Lincoln nedostáva produkt a značka tiež potrebuje produkty až do príchodu jeho elektrických vozidiel." Brinleyová tiež hovorí, že rozhodnutie o dovoze Nautilusu nenaznačuje zásadný posun pre budúce Lincolny na americkom trhu, pričom poznamenáva, že spoločnosť naďalej vyrába väčšinu svojich vozidiel na americkom trhu v Severnej Amerike.

 

img

nový crossover Lincoln Nautilus, ktorý poskytne automobilke zázemie pre budúcu výrobu elektromobilov

 

„Lincoln je globálna značka, ktorá rastie,“ uviedla v e-maile hovorkyňa spoločnosti Lincoln. „Pri realizácii našich plánov na rast výroby v USA si myslíme, že má zmysel centralizovať výrobu Nautilusu v Číne pre obidva trhy (keďže už vyrábame Nautilus v Číne pre miestny trh), čo nám umožní dosiahnuť výrobnú efektívnosť a prepracovať naše zariadenie v Oakville, aby sme sa pripravili na výrobu novej generácie vozidiel."

 

Nový Nautilus bude mať prepracovaný exteriér a nový interiér, ktorý zahŕňa obrazovky pre cestujúcich na predných sedadlách takmer od dverí k dverám. Ponúka aj novú funkciu s názvom „Lincoln Rejuvenate." Tú spoločnosť Ford predstavuje ako „multisenzorickú skúsenosť v kabíne vrátane osvetlenia a digitálneho snímania.“ Lincoln odhalil minulý rok koncept vozidla s názvom Star, ktoré obsahovalo podobné vlastnosti, no Nautilus je prvé výrobné auto pre USA, ktoré bolo postavené s jedinečnými vlastnosťami. Automobilka ponúkala vozidlá s touto funkciou do teraz iba v Číne.

 

Nový Lincoln Nautilus bude poháňaný 2-litrovým preplňovaným motorom, ako aj hybridným hnacím ústrojenstvom. Očakáva sa, že auto sa začne predávať začiatkom roku 2024, s počiatočnými cenami od cca 52 000 dolárov do 76 000 dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies