S výstavbou cyklistických trás okolo Tatier by sa malo začať na jar

NETKY.SK • 15 Október 2016, 18:26 • 2 min
S výstavbou cyklistických trás okolo Tatier by sa malo začať na jar

SPIŠSKÁ BELÁ - S druhou etapou výstavby regionálnej siete cyklotrás pod názvom Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier, by sa malo podľa slov primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka začať v apríli až máji budúceho roka.

slovakia

left justify in out

V meste by tak mal pribudnúť 5,1 km dlhý cyklochodník, pričom stavebné práce by mali byť ukončené do konca roka 2017.

 

Cyklistický chodník bude spájať viaceré slovenské a poľské regióny ako Orava, Liptov, Spiš a Podhalie. V rámci cezhraničného projektu povedie trasa aj cez mestá Trstená, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Spišská Belá a Stará Ľubovňa. Vlajkový projekt schválil v poľskom Rzeszowe monitorovací výbor Programu cezhraničnej spolupráce Interreg. Projekt podalo Európske zoskupenie územnej spolupráce Tatry, ktorého partnerom je aj Spišská Belá.

 

V Poľsku by mal cyklochodník smerovať cez územie Nového Targu, obec Szaflary, Nowy Targ smerom na Krempachy, Czorsztyn až po hraničný priechod Kacwin – Veľká Franková. Jeho cieľom je sprístupňovať miesta s vysokou krajinnou, kultúrnou, historickou a prírodnou hodnotou na oboch stranách hranice Vysokých Tatier. Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier bude dlhá viac ako 250 kilometrov.

 

"V rámci projektu Spišská Belá celkovo vybuduje zhruba 5,1 km cyklotrás, z toho 3,0 km bude mať len štrkový povrch v smere od Tatranskej Kotliny na Ždiar. Pribudne aj úsek dlhý 2,1 km v smere od mestskej časti Strážky do Spišskej Belej," priblížil Bieľak. Táto cesta bude mať asfaltový povrch na úseku dlhom zhruba 1,6 km a  zvyšných 500 m pôjde cez anglický park kaštieľa v Strážkach a bude mať povrch tvorený zo špeciálneho piesku.

 

"Pre mesto Spišská Belá je v rámci tohto projektu určená suma 669.018 eur, z toho povinné päťpercentné spolufinancovanie mesta by malo byť 34.295 eur. Presná konkrétna výška nákladov na túto výstavbu bude závisieť od výsledku verejného obstarávania," informoval primátor. Prešovský samosprávny kraj podporí výstavbu týchto cyklotrás sumou vo výške 50 percent investičných nákladov mesta na spolufinancovanie tohto projektu, teda sumou 17.147 eur. Do konca roka by mala byť podpísaná zmluva o financovaní projektu a tiež sa priebežne začne príprava verejného obstarávania.

 

V rámci projektu Cesty okolo Tatier sa do novembra 2015 podarilo vybudovať takmer 93,12 kilometra cyklistických trás. Ich súčasťou je aj 35 kilometrov kontinuálneho cezhraničného úseku z Noweho Targu do Trstenej, rovnako aj úseky v Kežmarku, Liptovskom Mikuláši, Huncovciach a vo Vrbovom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies