Rýchla večera z cukety

NETKY.SK • 7 Júl 2019, 17:00 • 2 min
Rýchla večera z cukety

BRATISLAVA - Placky, slaný koláč či špagety. Keď máte chuť na niečo ľahšie, cuketa ponúka kopec možností.

slovakia

left justify in out

Cuketové špagety so sušenými paradajkami

 

Suroviny:

1 ks veľká cuketa, 4 lístky čerstvá bazalka, 2 ks sušené paradajky v oleji, 40 g píniové orechy, 1 strúčik cesnak, 4 PL olivový olej, strúhaný parmezán, sušené paradajky

 

 

Postup:

Cuketu umyjeme, zbavíme krajov a špiralizérom alebo škrabkou "vyrobíme" špagety. Čerstvú bazalku so sušenými paradajkami, píniovými orechmi, cesnakom a olivovým olejom rozmixujeme. Rozmixovanú zmes následne premiešame s cuketovými špagetami. Cuketové špagety krátko prehrejeme na panvici a naservírujeme do hlbokého taniera. Môžeme obohatiť o celé sušené paradajky a strúhaný parmezán.

 

img

 

Zapekaná cuketa so syrom

 

Suroviny:

2 ks cuketa, 1 PL olivový olej, 2 ks vajce, 3 PL kyslá smotana, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, 1/2 ČL provensálske korenie, podľa chuti posekaná rukola, podľa chuti
jarná cibuľka

 

 

Postup:

 

Cukety umyjeme, osušíme a zbavíme koncov. Následne ich pokrájame na hrubšie kolieska. Menšiu zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno poukladáme pokrájanú cuketu. V miske si zmiešame vajíčka s kyslou smotanou, soľou, mletým čiernym korením, provensálskym korením a posekanou rukolou. Touto zmesou prelejeme cuketu. Nakoniec posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút.

 

img

 

Slaný cuketový koláč z lístkového cesta

 

Suroviny:

1 ks cuketa, 1 PL olivový olej, 130 g syr Ricotta, 1 hrsť petržlenová vňať, 1 strúčik cesnak, 2 ČL citrónová šťava, 1 balíček vyvaľkané lístkové cesto (275 g), 1 ks vaječný žĺtok, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie

 

 

Postup:

 

Cuketu umyjeme, osušíme, odrežeme kraje a pokrájame alebo postrúhame na plátky. Petržlenovú vňať umyjeme a osušíme. Postrúhanú alebo pokrájanú cuketu dáme do sitka a premiešame s 2 ČL soli. Necháme cca 30 minút odležať, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Po 30 minútach opatrne vyžmýkame a dáme ich do misky. Pridáme olivový olej a premiešame. Ricottu s petržlenovou vňaťou, cesnakom, citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením dáme do kuchynského robota a rozmixujeme. Rúru vyhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Lístkové cesto rozprestrieme na plech a cca 1,5 až 2 cm od okrajov "vyrežeme" obdĺžnik. Tak nám vzniknú okraje. Na obdĺžnik rozotrieme pripravený syrový krém, na ktorý poukladáme cuketové plátky. Vrch môžeme ešte jemne poprášiť mletým čiernym korením. Vyznačené okraje cesta potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 až 25 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť na mriežke.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies