Miroslav Lajčák: Kandidátske krajiny na vstup do EÚ nemôžeme ignorovať

NETKY.SK • 8 Máj 2019, 16:25 • 2 min
Miroslav Lajčák: Kandidátske krajiny na vstup do EÚ nemôžeme ignorovať

PODGORICA - Voči krajinám, ktorým bola ponúknutá európska perspektíva, má Európska únia zodpovednosť a nemôže ich na polceste integračného procesu začať ignorovať. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to vyhlásil v stredu počas svojej návštevy Čiernej Hory.

slovakia

left justify in out

"Vieme dobre, že proces európskej integrácie a rozširovanie Európskej únie momentálne prakticky stagnuje. Keď sa o tom rozprávate v Paríži, v Berlíne, hovoria, musíme sa sústrediť na iné veci a nemáme teraz na to čas. A potom prídete sem na Balkán, do krajiny, ktorá si nevie predstaviť inú budúcnosť než európsku budúcnosť a ktorá dychtivo čaká na každú dobrú správu z európskych hlavných miest," povedal šéf slovenskej diplomacie, ktorý v roku 2006 z poverenia EÚ pripravil referendum o nezávislosti Čiernej Hory.

 

 

"My sme im ponúkli európsku perspektívu. A my nemôžeme, keď sú na pol ceste, povedať, prepáčte, my teraz máme iné starosti," konštatoval Lajčák s tým, že voči týmto krajinám má Únia zodpovednosť.

 

Táto situácia je podľa jeho slov o to vážnejšia, že Čierna Hora ako líder integračného procesu už okrem jednej otvorila všetky prístupové kapitoly. Podgorica aktuálne čaká na signál z Bruselu na otvorenie poslednej kapitoly, na čo nedali súhlas všetky členské krajiny.

 

 

"A zase mám veľmi kritický pocit, že si neuvedomujú v tých hlavných mestách Európskej únie, že tieto rozhodnutia sú sebecké a že predsa krajinu, ktorá jasne napreduje, ktorá plní podmienky, nemôžeme takýmto spôsobom odignorovať," povedal Lajčák.

 

V tejto súvislosti vyjadril vieru, že "sa Európska únia spamätá" a bez ohľadu na všetky problémy, ktoré má napríklad aj s voľbami alebo brexitom, na svoje krajiny v susedstve nezabudne. Pretože podľa jeho slov "signál, ktorý takýmto spôsobom vysielame, môže byť až devastujúci na proeurópsku atmosféru".

 

 

Minister Lajčák dvojdňovou návštevou Podgorice začal ďalšiu etapu svojich ciest v pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do krajín regiónu západného Balkánu.

 

Čierna Hora je zatiaľ posledným členom Severoatlantickej aliancie a oficiálnym kandidátom na vstup do Európskej únie. Podgorica má otvorených 32 z 33 prístupových kapitol a predbežne uzatvorené tri. Poslednú zostávajúcu kapitolu - hospodárska súťaž - chce krajina otvoriť počas rumunského predsedníctva v Rade EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona