Juh Chorvátska zaplavili medúzy, môžu ohroziť turistickú sezónu

NETKY.SK • 6 Júl 2023, 11:45 • 2 min
Juh Chorvátska zaplavili medúzy, môžu ohroziť turistickú sezónu

Pláže na juhu Chorvátska zamorili medúzy. Turistom tak hrozí, že si z dovolenky prinesú aj bolestivý suvenír v podobe popŕhlenia medúzou.

slovakia

left justify in out

Dubrovník patrí k mestám, ktoré každoročne vyhľadávajú tisícky turistov. Jedno z najpopulárnejších chorvátskych miest, ale čelí veľkému problému. K chorvátskemu pobrežiu priplávali medúzy. Najzamorenejšie sú pláže od mestečka Orašac až po Babin Kuk v Dubrovníku. "Ľudia lezú z mora a nariekajú. Za jediné popoludnie je takýchto prípadov niekoľko," uviedol jeden z hotelových hostí v Dubrovníku. 

 

Jedná sa o medúzu s názvom Tanierovka svietivá, ktorá sa vyznačuje jasnou ružovou farbou. S morskou vodou veľmi ľahko splynie a ľudia ju preto ľahko prehliadnu. Tento druh medúzy sa často objavuje vo väčších skupinách a blízko pri hladine, čo prispieva k počtu bolestivých zranení. 

 

Popŕhlenie týmto druhom medúzy je bolestivé najmä kvôli silným toxínom, ktoré medúza vypúšťa, pre život človek však nie je nebezpečná. Prípadné popŕhlenie by ste si mali prepláchnuť morskou vodou, natrieť krémom proti alergii a následne schladiť. Pri väčších bolestiach môžete použiť aj lieky na zmiernenie bolesti.

Medúzy s najväčšou pravdepodobnosťou preplávali Jadran z talianskeho pobrežia, kde sa tento rok tiež v hojne vyskytujú. Niektoré hotelové pláže v Taliansku dokonca nainštalovali do mora záchytné siete, čím chcú zabrániť, aby sa medúzy nedostali do blízkosti turistov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
tn.cz, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies