Vo Vysokých Tatrách je v ubytovacích zariadeniach zhruba 250 utečencov z Ukrajiny

NETKY.SK • 10 Marec 2022, 09:29 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách je v ubytovacích zariadeniach zhruba 250 utečencov z Ukrajiny

VYSOKÉ TATRY – Viaceré ubytovacie zariadenia vo Vysokých Tatrách už poskytli azyl pre ukrajinských utečencov.

slovakia

left justify in out

„Ide o chaty, veľkokapacitné chaty, malé penzióny a priváty či apartmány. Hotel v Hornom Smokovci a popradský akvapark napríklad poskytli zamestnanecké byty,“ uviedla pre TASR Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková s tým, že v súčasnosti je v regióne umiestnených približne 250 Ukrajincov. Dodala, že hotely utečencov v zmysle núdzového stavu neubytovávajú, hoteliéri sa naďalej venujú prázdninujúcim klientom. Aj tam sa však vyskytli ukrajinskí hostia, išlo skôr o platiacich tranzitujúcich ľudí.

 

„Momentálne už vyhľadávame predovšetkým dlhodobé ubytovanie. Tí, ktorí mali v pláne iba prechádzať, už vo veľkej miere odišli. Prichádzajú ľudia, ktorí reálne nemôžu ostať na Ukrajine a hľadajú miesto pre dočasný život,“ dodala Blašková s tým, že ide o mamičky s deťmi, občas sa objavia seniori, ktorí odišli so svojou rodinou. Títo ľudia podľa nej automaticky prejavili záujem aj pracovať a postarať sa o seba sami. „Sú si vedomí, že zrejme sa domov tak skoro nevrátia. Nemáme doteraz žiadnu negatívnu skúsenosť, práve naopak,“ upozornila Blašková. Ubezpečila, že v tejto súvislosti nie je potrebné obávať sa plánovania dovolenky v regióne, keďže prítomnosť skupín utečencov nie je nijako výrazná, ani pre nikoho obmedzujúca.

 

img

 

Tatranci ešte stále zháňajú pre azylantov základné potraviny, hygienické a detské potreby, ale už aj oblečenie či obuv. „Radi takúto pomoc aj naďalej privítame, avšak apelujeme, aby to neboli veci, ktorých sa chcú ľudia zbaviť, ale ktorými chcú pomôcť,“ zdôraznila riaditeľka OOCR, ktorá pomoc pre Ukrajincov v regióne koordinuje. Ocenila súčinnosť samospráv a verejnosti, miestni podnikatelia dokonca vytvorili akýsi fond, z ktorého sa hradia niektoré náklady na ubytovanie či transport. Pri koordinácii získavajú miestni najviac informácií od Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

 

„Najviac bojujeme s chaosom, ktorý sa týka príchodu ľudí. Predpokladáme, že toto nie je ešte úplne vyriešené. Títo ľudia v panike rozhodia siete a prichádzajú, kam sa rozhodnú najskôr. Potom ich iní ubytovatelia čakajú pripravení a nakoniec neprídu alebo sa neozvú. To je pomerne častý a dôležitý logistický problém,“ objasnila Blašková a dodala, že by naozaj veľmi pomohlo zriadiť lokálne registračné miesta cudzineckej polície. „Výborná je spolupráca mesta Poprad a Červeného kríža, ktorí začali zvážať utečencov autobusmi. Ak bude vojnových utečencov pribúdať, toto bude dôležité vyriešiť,“ skonštatovala.

 

Možno vás zaujme: VIDEO Rázne slová Eduarda Hegera: Prestaňte obhajovať Putina!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies