Ryanair porušil pracovné právo Francúzska, musí zaplatiť 8 miliónov

NETKY.SK • 2 Október 2013, 15:53 • 2 min
Ryanair porušil pracovné právo Francúzska, musí zaplatiť 8 miliónov

AIX-EN-PROVENCE - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair porušila pracovné právo Francúzska a musí zaplatiť pokutu a náhradu škody viac ako 8 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom v stredu súd na juhu krajiny. Žaloba obviňuje spoločnosť Ryanair z niekoľkonásobného porušenia francúzskeho pracovného práva, ku ktorému malo dôjsť na základni v Marseille v rokoch 2006 až 2011, vrátane evidencie ľudí pracujúcich vo Francúzsku ako írskych zamestnancov.

Ryanair tak musí zaplatiť pokutu 200 tis. eur, ďalších 4,5 mil. eur v spätných platbách na sociálnu starostlivosť, 3 mil. eur v príspevkoch na dôchodky a 450 tis. eur na náklady súvisiace s nezamestnanosťou. Súd rozhodol, že Ryanair porušil pracovné právo krajiny tým, že neplatil sociálne a iné náklady za zamestnancov vo Francúzsku, s ktorými uzavrel zahraničné kontrakty, ale väčšinu svojho času strávili v Marseille, kde mal Ryanair svoju základňu. 

Ryanair už v utorok vo svojom stanovisku uviedol, že očakáva negatívne rozhodnutie súdu a odvolá sa voči nemu. "Odvoláme sa...na základe toho, že európske právo týkajúce sa zamestnanosti a sociálneho zabezpečenia jasne umožňuje mobilným pracovníkom leteckej spoločnosti registrovanej v Írsku pracujúcich pre írsku spoločnosť, aby platili dane a náklady na sociálnu starostlivosť v Írsku,“ uvádza v stanovisku. 

Spoločnosť Ryanair je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe a zabezpečuje aj väčšinu pravidelných linkových medzinárodných spojení so Slovenskom. Podľa údajov letiska v Bratislave bude Ryanair v lete tohto roka prevádzkovať z hlavného mesta 59 pravidelných letov týždenne do 16 destinácií vo Veľkej Británii, Taliansku, Španielsku, Írsku, Francúzsku a Belgicku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies