Ruským poslancom odzvonilo: Putin im zakázal zahraničné účty

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 16:18 • 2 min
Ruským poslancom odzvonilo: Putin im zakázal zahraničné účty

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes zákon, ktorý zakazuje vysokopostaveným ruským úradníkom mať účet v bankách v zahraničí. Stále však môžu vlastniť nehnuteľnosti mimo vlasti, napísala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Zákon zakazuje úradníkom vlastniť niektoré aktíva, ako napríklad finančné deriváty. Zákaz sa týka členov federálnej vlády i regionálnych vlád, predsedov a podpredsedov parlamentov, sudcov federálnych súdov, členov predstavenstiev a dozorných rád štátnych podnikov, starostov, gubernátorov, prezidenta, šéfa Vyšetrovacieho výboru, generálneho prokurátora a ďalších. Okrem toho nemôžu účtom v zahraničných bankách disponovať ani manželky a manželia spomenutých úradníkov vrátane ich maloletých detí. Ostatných príbuzných sa obmedzenie netýka.

Predstavitelia ruských úradov, ktorí majú zakázané aktíva v zahraničí, majú teraz tri mesiace na to, aby ich previedli do Ruska. Návrh zákona predložil prezident Putin do parlamentu vo februári. Pôvodne v ňom bol článok, ktorý mal zakázať najvyšším predstaviteľom Ruska vlastníctvo nehnuteľností v zahraničí. Tento bod bol neskôr z predloženého materiálu stiahnutý.

Opatrenie je súčasťou protikorupčných opatrení Kremľa, pripomína RIA Novosti. Podľa organizácie Transparency International, ktorá zverejňuje rebríček korupcie v jednotlivých krajinách sveta, sa Rusko vlani nachádzalo na 133. zo 174 posudzovaných krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies