Rusko vyzvalo NATO na spoluprácu v boji proti pašovaniu drog z Afganistanu

NETKY.SK • 4 December 2017, 16:04 • 2 min
Rusko vyzvalo NATO na spoluprácu v boji proti pašovaniu drog z Afganistanu

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval v pondelok NATO na spoluprácu pri riešení problému s pašovaním drog z Afganistanu, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Vyzývame zástupcov NATO, aby rozvíjali spoločné prístupy, ktoré vyženú obchod s drogami a na ňom živiaci sa terorizmus z Afganistanu," uviedol Lavrov na medzinárodnej protidrogovej konferencii v Moskve, na ktorej sa zúčastnili aj členovia ruského parlamentu.

 

Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) uviedol, že v roku 2017 došlo k rekordnému rozšíreniu polí, na ktorých sa pestuje mak na výrobu ópia, a to na 328.000 hektárov. V porovnaní s 201.000 hektármi v roku 2016 ide o 63-percentný nárast. Produkcia ópia, suroviny z ktorej sa vyrába heroín, vzrástla v tomto roku o 87 percent: dosiahla rekordnú úroveň 9000 ton, kým v roku 2016 to bolo 4800.

 

Moskva kritizovala vojakov NATO, že sa im nepodarilo zastaviť výrobu drog v Afganistane. Predstavitelia NATO však tvrdia, že úlohou ich vojakov v tejto krajine je bojovať proti islamistickému hnutiu Taliban. Pašeráci drog operujú z Afganistanu cez Rusko a bývalé sovietske republiky a pašujú drogy do USA, kľúčovej destinácie pre afganský heroín.

 

Americký prezident Donald Trump v októbri vyhlásil stav ohrozenia verejného zdravia v súvislosti s nadmerným užívaním a prebujnenou závislosťou na opioidoch.

Veliteľa pohraničnej stráže v Tadžikistane zabili v sobotu, keď sa so svojím tímom pokúsil zastaviť pašerácky drogový gang z Afganistanu.

 

Po prestrelke sa strážam podarilo zadržať štyri pušky a 33 kilogramov drog. Tadžikistan a Afganistan majú 1400-kilometrovú spoločnú hranicu, ktorú je mimoriadne ťažké monitorovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies