Česko je uzavreté, započal nový núdzový stav a dodržiavanie opatrení kontroluje armáda

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 10:15 • 2 min
Česko je uzavreté, započal nový núdzový stav a dodržiavanie opatrení kontroluje armáda

PRAHA - Od pondelka v Česku platia prísne obmedzenia pohybu. Portál TN.cz informuje o tom, že ľudia sa môžu pohybovať len v rámci svojho okresu a cesty mimo neho sú povolené len vo výnimočných prípadoch, ktoré je navyše potrebné písomne potvrdiť. Na dodržiavanie obmedzení dozerajú okrem policajtov aj vojaci a coľníci.

slovakia

left justify in out

Babišova vláda na tri týždne sprísnila opatrenia v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu.  Dodržiavanie opatrení bude kontrolovať približne 30-tisíc vojakov, policajtov a colníkov. V prvých dňoch by mali byť kontroly benevolentnejšie, ak to však bude nutné, budú policajti podľa policajného námestníka Martina Vondráška rozdávať pokuty.

Ak chcú Češi ísť do práce, na úrady či do obchodu, musia mať pri sebe dokumenty, ktoré dôvod ich cesty potvrdia. Na nákup však smú ísť len v rámci okresu a na prechádzku alebo športovať len na území svojej obce. Venčenie psov je možné iba vo vzdialenosti do 500 metrov od bydliska.

 

img

 

Opäť sú zatvorené školy a škôlky, no aj niektoré obchody. V rámci nových pravidiel je povinné nosenie rúšok na verejnosti - aj v exteriéri, pričom na najfrekventovanejších miestach sú povinné respirátory. Respirátory sú potrebné i v zamestnaní, pričom ochranné pomôcky musí zamestnancom zabezpečiť zamestnávateľ.
 

V nedeľu české laboratóriá odhalili ďalších 4 557 prípadov nákazy koronavírusom. Aktuálne v krajine evidujú 148 960 aktívnych prípadov, hospitalizovaných je 7 049 ľudí a 1 507 z nich je v ťažkom stave. Počet obetí pandémie v Česku dosiahol 20 469.

 

Kde sa môžu Češi volňe pohybovať sa dozvieš tu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies