Rusko vysiela do Stredozemného mora prieskumnú loď

NETKY.SK • 2 September 2013, 11:12 • 2 min
Rusko vysiela do Stredozemného mora prieskumnú loď

MOSKVA - Rusko vysiela do východného Stredomoria prieskumnú loď, napísala dnes agentúra Reuters. Dôvodom sú americké prípravy na prípadný úder v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Prieskumná loď Priazovyje opustila čiernomorský prístav Sevastopoľ na pobreží Ukrajiny v noci nadnes. Jej úlohou je "získavanie aktuálnych informácií v oblasti stupňujúceho sa konfliktu," citovala agentúra Interfax zdroj z prostredia ozbrojených síl. Ruské ministerstvo obrany odmietlo správy bezprostredne komentovať.

Americký prezident Barack Obama v sobotu vyhlásil, že sa bude usilovať získať súhlas Kongresu na vojenskú akciu proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi kvôli údajnému útoku chemickými zbraňami. USA trvajú na tom, že ho spáchali sýrske vládne sily a o život prišlo viac ako 1400 ľudí. Rusko tvrdí, že USA svoje tvrdenia nedokázali. Podľa Moskvy vykonali chemický útok povstalci, aby vyprovokovali zásah do občianskej vojny, ktorá trvá už dva roky, doplnila agentúra Reuters.

Moskva je jedným z najväčších dodávateľov zbraní pre sýrske vládne sily a má námornú základňu na v sýrskom prístave Tartús. Rusko je proti akejkoľvek vojenskej intervencii v Sýrii a chráni Damask pred tlakom zo strany Bezpečnostnej rady OSN. Prieskumná loď Priazovje bude pôsobiť oddelene od námornej jednotky trvalo umiestnenej v Stredozemnom mori. Prítomnosť skupiny je podľa slov ruského prezident Vladimira Putina potrebná pre ochranu ruských bezpečnostných záujmov, píše Interfax.

Ministerstvo obrany oznámilo minulý týždeň, že do stredozemných vôd budú vyslané nové lode, aby nahradili iné dlhodobo plánovanej rotácii plavidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies