Rusko súhlasilo s návrhom USA na zmrazenie jadrového arzenálu

NETKY.SK • 22 Október 2020, 15:11 • 2 min
Rusko súhlasilo s návrhom USA na zmrazenie jadrového arzenálu

MOSKVA - Rusko súhlasí so zmrazením objemu jadrového arzenálu na rok, ak Spojené štáty urobia to isté a nepredložia ďalšie podmienky.

slovakia

left justify in out

Rusko súhlasí s návrhom USA na vzájomné zmrazenie jadrových arzenálov z dôvodu predĺženia platnosti Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (START III) o ďalší rok. Uvádza sa to v správe ruského ministerstva zahraničia.

 

"Rusko navrhuje predĺžiť platnosť zmluvy o jeden rok a zároveň je pripravené spolu s USA prijať politický záväzok zmraziť počet jadrových hlavíc v držbe strán na toto obdobie. Tento postoj je možné realizovať striktne a výlučne za podmienky, že zmrazenie nebude sprevádzať žiadne ďalšie požiadavky USA," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

 

Rokovania strán

V utorok (13. októbra) Washington predložil nový návrh na predĺženie platnosti zmluvy START III. Prvýkrát to verejne vyjadril osobitný zástupca prezidenta Donalda Trumpa pre kontrolu zbraní Marshall Billingsley.

 

img

 

"Sme pripravení predĺžiť ŠTART III o určité časové obdobie pod podmienkou, že Rusko súhlasí s obmedzením alebo zmrazením ich jadrového arzenálu. Sme pripravení urobiť to isté," uviedol Billingsley a označil návrh za džentlmenský.

 

V reakcii na tento návrh však ruský prezident Vladimir Putin 16. októbra ponúkol USA, aby dohodu predĺžili o rok bez akýchkoľvek predbežných podmienok vrátane zmrazenia arzenálu.

 

Ruské ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že Moskva zatiaľ nedostala odpoveď na Putinov návrh.

 

Čo je START III

Dohoda START III bola podpísaná 8. apríla 2010 v Prahe ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom a americkým prezidentom Barackom Obamom. Jej platnosť končí vo februári 2021.

 

img

 

Na základe dohody musia Moskva a Washington znížiť počet jadrových hlavíc na 1 550 kusov a počet nasadených mezikontinentálnych balistických striel ako aj balistických rakiet na ponorkách a ťažkých bombardéroch na 700Zmluvu je možné po vzájomnej dohode strán predĺžiť najviac na päť rokov, teda do roku 2026.

 

Ruské ministerstvo zahraničia predtým označovalo podmienky, ktoré navrhli USA počas rokovaní o predĺžení platnosti zmluvy START III, za "nereálne". Medzi týmito podmienkami bola najmä požiadavka, aby sa k zmluve pripojila Čína.

 

Moskva vyzýva Washington, aby neodkladal riešenie problému predĺženia dokumentu a charakterizuje START III ako zlatý štandard v oblasti odzbrojenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Joe Biden kritizuje Donalda Trumpa za jeho postoj k Rusku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies