Rusko sa blíži k dohode s USA o spoločnom postupe v sýrskom Aleppe

NETKY.SK • 15 August 2016, 19:21 • 2 min
Rusko sa blíži k dohode s USA o spoločnom postupe v sýrskom Aleppe

MOSKVA - Rusko a Spojené štáty majú blízko k dosiahnutiu dohody o spoločnom vojenskom postupe proti militantom v sýrskom Aleppe, uviedol dnes podľa agentúry Reuters ruský minister obrany Sergej Šojgu.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti sa nachádzame vo veľmi aktívnej fáze rokovaní s našimi americkými kolegami," citovala ruského ministra agentúra RIA Novosti. Krok za krokom sa približujeme k plánu - a teraz hovorím len o Aleppe -, ktorý by nám skutočne umožnil bojovať spoločne za nastolenie mieru, aby sa ľudia v tejto ťažko skúšanej krajine mohli vrátiť do svojich domovov," povedal ruský minister obrany.

 

Podľa Šojgu v severosýrskom Aleppe žije ešte stále približne 700.000 ľudí a tí, ktorí bývajú vo východnej časti mesta "sa stali rukojemníkmi rozličných ozbrojených skupín". V Aleppe, ktoré bolo pred vypuknutím vojny najväčším mestom v Sýrii, uviazlo podľa odhadov 250.000 až 300.000 civilistov a niekoľko tisíc ozbrojených odporcov režimu prezidenta Bašára Asada po tom, ako sýrska armáda mesto s pomocou ruských síl obkľúčila.

 

Dnešné vyjadrenie ruského ministra obrany je podľa agentúry Reuters prekvapením, pretože Rusko a Spojené štáty stoja na opačných stranách sýrskeho konfliktu. Zatiaľ čo Moskva podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Washington stojí na strane vzbúrencov, ktorí proti nemu bojujú, a žiada, aby Asad odstúpil. Obe strany zároveň spolu rokujú a pokúšajú sa nájsť politické riešenie konfliktu.

 

Námestník ruského ministra obrany Michail Bogdanov dnes uviedol, že aktívnejšiu úlohu pri riešení sýrskej krízy by mali zohrávať aj Irán, Turecko a Saudská Arábia. "Mali by si sadnúť za stôl a rokovať," povedal Bogdanov, pričom dodal, že v utorok sa v katarskej metropole Dauhá stretne so zástupcami sýrskej opozície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies