Skončilo sa to? Ako prežiť rozchod a vyťažiť z neho pozitíva

NETKY.SK • 17 September 2023, 11:48 • 2 min
Skončilo sa to? Ako prežiť rozchod a vyťažiť z neho pozitíva

Poznáme to všetci a nie je takmer nikto z nás, kto by ho nezažil - rozchod. Skončenie vážneho vzťahu dokáže zamávať s ľudskou psychikou. Prinášame vám zopár psychologických rád, ako sa s rozchodom vyrovnať.

slovakia

left justify in out

Rozchod nie je len strata vzťahu. Je to strata spoločných snov, vízie budúcnosti s druhou polovičkou, strata nádejí, ktoré sme zdieľali s partnerom či partnerkou.

 

Ukončenie vzťahu často znamená zmeny v každodennej rutine, ktoré sú veľakrát náhle a môžu v nás vyvolať reakcie šoku.

Takisto sa pravdepodobne ukončia vzťahy s inými osobami v našom živote, ktoré sa nám s bývalým priateľom či priateľkou prepájali. Často sa vtedy začína človeku celkom nový život. Je to obdobie, ktoré nás vie zmeniť, posunúť ale aj dostať dole. Samozrejme, že každý chce zo zlej situácie vyviaznuť lepšie. Ako na to?


 

Dajte voľný priebeh emóciám - hlavne tým zlým

 

Je dôležité robiť tie správne kroky na to, aby náš život napredoval lepším smerom.
Emócie nie sú na to, aby boli potláčané. Precítiť ich je krok číslo jedna.

 

Čím viac sa človek snaží zadržiavať akékoľvek negatívne pocity, či už hovoríme o hneve alebo smútku, napokon to vždy dopadne rovnako. Ako časovaná bomba či panický záchvat alebo úzkosť.

 

Precítiť svoje emócie, aj tie zlé, je potrebné na uzdravenie sa z niečoho, na čom nám naozaj záležalo, je teda normálne, že to na našej psychike zanechá stopy. Ignorované pocity len predĺžia dobu smútenia. Emócie sa pravdepodobne budú nejaký čas kolísať, no postupne sa ustabilnia.


Hnev je dobrou reakciou

 

Hnev pomáha pohnúť veci vpred a čato nás nie inšpirovať spraviť konečne niečo nové. Dajte preto hnevu šancu ak vás má nakopnúť, nebude tu navždy a vie byť veľmi užitočnou emóciou. Napokon máte právo byť nahnevaní, bolo by možno zvláštne keby ste neboli.

Ste nahnevaní na partnera? Navštívte fitness, zmeňte účes, začnite pravidelne behávať. Emócie vedia byť inšpiráciou na zmenu zaužívaných ciest.

 

Možno vás bude lákať dokázať partnerovi čo stratil svojimi úspechmi, čo je úplne vporiadku, pretože časom si na tej ceste uvedomíte, že to vlastne radi robíte pre seba, keďže šport a zmena životného štýlu má len pozitívne úťinky.

 

 

Emocionálna podpora

 

Priatelia, rodina, známi...

Možno to znie samozrejme, no v skutočnosti je veľa ľudí po rozchode izolovaných a vo vzťahu sa prirodzene mimo partnera s ostatnými stretávajú o niečo menej.

 

Obnovenie puta s inými ľuďmi vie navodiť pocit toho, že sa niekam posúvame, robíme niečo so svojím životom a trávime svoj čas zmysluplne s ľuďmi, ktorým na nás záleží.


Napriek negatívnym pocitom je dôležité ich striedanie so zábavnými zážitkami, ktoré môžu postupne priniesť svoje ovocie. Nepremeškajte žiadne pozvania a navštevujte všetky udalosti, na ktoré budete pozvaní. Privedú vás na iné myšlienky.

Hlavne nezostávajte v kontakte

 

Priateľstvo po rozchode môže nastať časom, kľúčovým slovom je ale práve toto slovo – čas.
Ak si jeden z partnerov nájde niekoho nového, môže nastať žiarlenie, sklamanie a smútok.

Je len veľmi málo ľudí čo by skutočne dokázali prepnúť do kamarátstva ihneď po ukončení vzťahu.

 

Doprajte si preto čas. Veľa času. A buďte so sebou trpezliví, zaslúžite si to. Dobré výsledky niekedy zaberú viac času.

Zbavte sa spomienok nadobro

 

 

Ideálne je aj odstránenie si telefónneho čísla a ich sociálnych sietí. Eliminuje to potrebu snahy skontaktovať sa pri rôznych situáciách. Zabráni to aj posielaniu správ v opilosti. Všetky tieto činnosti len dobu hojenia predlžujú.
Zmažte fotografie, videá, zbavte sa spomienok nadobro.

 

Je to záležitosť, ktorú niektorí ľudia dokážu spraviť až časom. No je to dôležitá súčasť prekonávania bolesti z  odlúčenia. Google fotografie zvyknú raz za čas robiť koláže a pripomínať vám aký, ste mali rok či mesiac, pričom často môžu utvoriť koláž práve s bývalým partnerom.

 

Zbavte sa všetkých spomienok, zabúdanie môže trvať dlho, no spamom fotografií to bude len a len horšie a pomalšie.

 

Zázrak s názvom adrenalín

 

Skúšajte nové veci. Vo vzťahu ste spohodlneli? To sa stáva až priveľmi často, keďže ste zrejme mali pocit istoty a toho, že už ste našli spriaznenú dušu. Spravte opak.

 

Bugee jumping, zoskok z mostu, jetskii, zostup padákom, či skok do jazera zo skaly útesu. Dovolenka s kamarátmi pri mori? Teraz je ideálny čas. Siahnite do svojich úspor ak mátre príležitosť a urobte si radosť. Ak nie, sú tu aj lacnejšie zážitky ako výlet autom či kúpanie sa v jazere. Dôležitá je zmena.

 

Možno práve nemáte náladu na absolútne nič, no týmto dávate mozgu nové stimuly, vytvárate nové pomienky a mozog si nebude večne pamätať všetky staré. Nahrádzate staré novým. A čo je najpodstatnejšie – venujete sa sebe a len a len sebe.

 

Tým že robíte niečo pre seba namiesto párových aktivít dávate svojmu telu podnet, že vám čas od partnera vlastne prospieva. Robte veľa fotiek, videí, zaznamenávajte.
Tieto spomienky vás posunú oveľa ďalej ako keď zostanete len doma na gauči.

 

Romantizovanie? Zostaňte v realite

 

Ľudia zvyknú romantizovať vzťahy, ktré sa skončili. Je to skrátka fakt. Mozog má obrannú reakciu, keďže si nemôže pamätať všetko zlé, inak by sme sa išli zblázniť. Časom si ľudia pamätajú viac dobrého a to hlavte vtedy keď sú tam ešte city.

 

Je to často dôvod prečo sa po čase k sebe ľudia vrátia. No potom to často upadá na rovnakých chybách.
Aj nasilu si pripomeňte dôvody, prečo ste sa rozišli a všetky negatívne zážitky, poníženia a nepochopenia, krik aj hádky, priority, ktoré neboli podobné a sľuby, ktoré neboli naplnené.

Klamstvá či zlé spôsoby. Čokoľvek. A hľadajte v ľuďoch pravý opak.



Syndróm "čo by bolo keby"

 

Cítiť pocit viny alebo výčitky, že sme mali robiť vo vzťahu niečo inak, aby sa neskončil tak skoro, ešte nikdy nikomu nepomohli. Poučiť sa z nich a niečo si z toho zobrať je skvelé ale konštantné pocity viny sú len čistý masochizmus.

 

Ak sa niekto rozišiel s vami, určite nechcete byť s osobou, ktorá s vami nechce byť.
A ak ste sa rozišli s niekým vy, tak ste na to mali dôvod a pravdepodobne ten vzťah neklapal už dlhšie.

 

Napriek tomu, že sa vám budú vynárať pekné spomienky, zotaňte realisti. Bude to ťažké ale je to vec, ktorú musíte spraviť. Pozerajte sa na svoj ukončený vzťah objektívne. Práve to vás dovedie k tomu, aby ste rovnaké chyby v nových ľuďoch spozorovali včas a vybrali si v budúcnosti partnera či partnerku, s ktorou to bude mať zmysel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Unsplash, youtube
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies