Dunaj vyplavil vraky lodí z druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 20 August 2022, 11:27 • 2 min
Dunaj vyplavil vraky lodí z druhej svetovej vojny

BELEHRAD - Najväčšie sucho v Európe za posledné roky so sebou neprinieslo len rozsiahle požiare, Dunaj odkryl aj svoje tajomstvá.

slovakia

left justify in out

Neďaleko srbského mesta Prahovo sa tak spod hladiny vynorili vraky desiatok nemeckých vojnových lodí z čias druhej svetovej vojny. Vyplavené vraky pochádzajú z čienomorskej flotily. Práve tá, na ústupe pred postupujúcimi sovietskymi vojskami, lode potápala pozdĺž Dunaja. 

 

„Nemecká flotila po sebe zanechala veľkú ekologickú katastrofu, ktorá ohrozuje nás, Prahovčanov,“ povedal 74-ročný Velimir Trajilovič, dôchodca z Prahova, ktorý o nemeckých lodiach napísal knihu. Ohrození sú aj pracovníci v miestnom rybárskom priemysle vrátane pracovníkov z Rumunska, ktoré leží hneď za riekou.

 

img

 

Nízka hladina Dunaja odkryla na potopených lodiach delové veže, veliteľské mostíky, zlomené stožiare a od výbuchov skrútené trupy, zatiaľ čo iné vraky zakrývajú piesočné a štrkové nánosy.

V marci srbská vláda vyhlásila verejnú súťaž na odstránenie vrakov a likvidáciu munície a výbušnín. Náklady na celú operáciu sa odhadovali na 29 miliónov eur.
 

img

 

Prečítajte si aj: NASA pripravuje štart rakety SLS pre let na Mesiac



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona